Вітамін D більше відомий як вітамін сонця, але це не означає, що людина отримує його тільки із сонячними променями. Він також міститься у деяких продуктах харчування або може додаватися до них як харчова добавка.
Дефіцит вітаміну D призводить до сумних наслідків. У дітей може розвинутися рахіт, а у дорослих – вади сну, психічні порушення, зниження адаптаційних властивостей організму та остеопороз.
Якщо говорити про харчові продукти, то вітамін D міститься не у багатьох із них. Він є у м’ясі жирної риби (такої як форель, лосось, тунець і скумбрія) та у риб’ячому жирі. У невеликій кількості вітамін D міститься у яєчних жовтках, печінці, грибах та сирах. Зазвичай регулярного вживання цих продуктів і перебування на сонці 10–15 хв достатньо для того, щоб здорова людина отримала необхідну кількість вітаміну.
Добова норма для різного віку різниться. Для немовлят до 12 місяців – 10 мкг, далі — підвищується до 15 мкг. Стільки ж потрібно вагітним і жінкам, які годують грудьми. Людям старшого віку, від 70 років, потрібно 20 мкг. А в осінньо-зимовий період, коли кількість сонця знижується, дорослим варто додавати профілактичну дозу вітаміну D до свого раціону — 10 мкг на добу.
Люди з груп ризику, яким бажано регулярно проходити тестування на рівень вітаміну D в крові:
- люди з ожирінням (з високим індексом маси тіла)
- люди з незбалансованим та нераціональним харчуванням
- люди із захворюваннями шлунково-кишкового тракту та неврологічними розладами
- люди літнього віку, особливо, якщо вони не виходять із дому.
Джерело: Міністерство охорони здоров’я.