Не забудьте, що 13 травня в Україні святкують найніжніше та найдушевніше свято весни – День матері. З такої нагоди пропонуємо наш варіант кулінарного сюрпризу, який можете приготувати для своєї улюбленої матусі.
Бісквіт:
* 2 яйця
* 60 г цукру
* 40 г борошна
* 10 г крохмалю
* дрібка ваніліну
* 0,5 чайної ложки розпушувача
* 50 мл води + 2 чайні ложки цукру (для просочення)
Крем:
* 350 мл вершків (30-33%)
* 250 мл молока
* 100 г цукру
* 25 г крохмалю
* дрібка ваніліну
* 1,5 столові ложки швидкорозчинного желатину
Ягідний прошарок:
* 2 пакетика полуничного желе (по 90 г)
Відокремити білки й жовтки. Білки збити на щільну піну, поступово всипаючи половину цукру. Жовтки збити, поступово всипаючи ванілін і цукор, який залишився, до посвітління й збільшення маси. Білки й жовтки перемішати. Борошно, крохмаль і розпушувач з’єднати. Частинами додавати суху суміш до яєчної, поступово вмішуючи й намагаючись, щоб маса не осіла.
Дно форми змастити маслом або застелити пергаментом. Перекласти тісто, розрівняти. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку, випікати приблизно 20-25 хв. або до «сухої шпажки». Готовий бісквіт вийняти з духовки й перевернути. Залишити до повного охолодження. Акуратно пройтися ножем уздовж бортика й вийняти бісквіт.
Для просочення залити цукор гарячою водою, повністю охолодити. Роз’ємну форму застелити новим пергаментом, покласти корж порами догори, рівномірно просочити. Желе розвести згідно з інструкцією на упаковці, трохи зменшивши кількість води. Остудити й поставити в холодильник до легкого загусання, але ще рідкої консистенції. Залити бісквіт невеликою кількістю желе, поставити ненадовго в холодильник, щоб перший шар схопився, це потрібно, щоб зафіксувати прошарок. Потім залити решту желе, і поставити в холодильник до повного застигання (на 2-3 год.).
Для крему молоко, цукор, ванілін, крохмаль покласти в ємкість, перемішати й поставити на вогонь. Довести до загусання. Повністю охолодити. Вершки збити до загусання, потім додати частинами заварний крем, продовжуючи збивати. Желатин розвести в 100 мл гарячої води, залишити до повного розчинення. Охолодити. Влити желатин у вершкову масу, трохи збити. Викласти крем на торт, поставити в холодильник до повного застигання (приблизно на 3-4 год.).
Порада: щоб вийняти готовий торт, прогрійте бортик із зовнішнього боку феном, і роз’єднайте форму, тоді край торта вийде гладеньким і охайним. Але можна просто провести ножем уздовж бортика, відокремлюючи торт від форми. Готовий торт притрусити тертим шоколадом.
Діана ШЕПЕЛЬ.