Страви в горщиках — відмінний варіант в якості зігріваючої осінньо-зимової їжі. Готувати в глиняному посуді зручно, подавати на стіл — красиво, до того ж страви в ньому виходять неймовірно апетитними і дуже корисними, а смак — як з сільської печі. Та ще й економить час господині — поставили горщик з продуктами в духовку, і не треба нічого перемішувати. Але щоб такий посуд служив вірою та правдою, дотримуйтесь простих правил.
* Перш ніж закладати продукти в горщик, опустіть його на 15–20 хв. в холодну воду, потім, не витираючи, заповніть компонентами страви. Це необхідно для того, щоб посуд увібрав у себе якомога більше вологи і потім не «забирав» її у страви в процесі приготування.
* Горщик краще ставити в холодну духовку, він повинен нагріватися разом з нею. Справа в тому, що від перепадів температури він може тріснути. Розташовуйте їх в духовці так, щоб не торкалися стінок духовки. А після того, як страва приготується, горщик не можна ставити на холодну або вологу поверхню — це загрожує тріщинами. Краще дати йому охолонути на дерев’яній підставці.
* Якщо виявиться, що налили мало води або бульйону, додайте їх потроху і тільки гарячими! І обов’язково контролюйте об’єм рідини: якщо продукти при тушкуванні виділять сік — надлишки проллються на дно духовки.
* Готуючи страву з безліччю прянощів, наприклад, плов, вистеліть зсередини горщик фольгою, щоб не ввібрав в пори аромати часнику і спецій — його потім важко позбутися, і якщо печені або рагу такі аромати не завадять, то рисову молочну кашу вже в такому не зварите. Зберігати горщики потрібно завжди відкритими — щоб уникнути появи неприємного важкого запаху.
* Виймайте горщики за 10 хв. до закінчення готування. Страва доготується під час охолодження.
* Пам’ятайте, що стінки горщика — пористі. Тому користуватися мийними засобами при митті горщика небажано.
* Прилипла до стінок і дну їжа? Залийте ємність теплою водою з содою — через дві години легко відмиєте. Сода допомагає позбутися запахів і освіжити горщик після приготування дуже ароматних продуктів.
Діана ШЕПЕЛЬ.