Моя сусідка Тамара Миколаївна — добра жінка і чудова кулінарка. Що не приготує — все смачно! Цей рецепт я запозичила у неї. Заливне тісто на кефірі — м’яке, пухкеньке, в міру вологе, а дрібка кориці, додана до слив, творить дива — начинка виходить дуже ароматною. Моя сім’я в повному захваті!
Кількість інгредієнтів розрахована на форму 22 см. Її я заздалегідь змастила олією та притрусила борошном. Всі продукти для тіста потрібно заздалегідь дістати з холодильника, а кефір (жирність не має значення) краще підігріти, щоб був теплим. Так тісто вийде пишнішим. У мисці з’єднала яйця, сіль, цукор і ванілін. Збила вінчиком буквально 2—3 хв., щоб трохи розчинився цукор і яйця стали пишнішими. Влила олію (без запаху). За бажанням, її можна замінити такою саме кількістю розтопленого вершкового масла.
Додала кефір, потім соду, трохи перемішала вінчиком. У кілька прийомів просіяла в миску борошно. Довго вимішувати не потрібно, в іншому разі пиріг вийде сухим. Тісто виходить, як на оладки — з лопатки стікає «стрічкою». Для начинки сливи розрізала навпіл (якщо великі — то на четвертинки). Додала до слив цукор і корицю, акуратно перемішала. Тісто вилила у форму. Зверху виклала по колу сливи. Випікала пиріг в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 45 хв. За бажанням охолоджений пиріг можна притрусити цукровою пудрою.
Тісто — універсальне, як начинку можна взяти скибочки яблук, груш або персиків, а також будь-які ягоди.
Наталя ПІДЛІСНА. м. Прилуки.