Скільки хазяйок, стільки й пасок - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети

Скільки хазяйок, стільки й пасок

3 Квітня, 2018
in Кухонні університети, Рецепти страв
0
Скільки хазяйок, стільки й пасок
0
Поділилося
129
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Без паски не уявити Великодня – вона є одним із його неодмінних атрибутів. Цей обрядовий хліб печуть із найкращого пшеничного борошна, до якого додають багато яєць, масло, сметану, цукор, родзинки тощо. Певно, в кожної господині є свій власний рецепт приготування, добре перевірений і випробуваний не раз. Якщо ж немає, то виберіть той, який вам найбільше до вподоби із запропонованих нашими читачами. Тут є й паски без випікання – їх роблять із сиру. Ото вже справді: скільки хазяйок, стільки й пасок.

ПАСКА НА ОПАРІ

* 1 кг борошна

* 1,5 склянки молока
* 6 яєць

* 300 г масла або маргарину

* 2 склянки цукру
* 50 г дріжджів

* 0,5 чайної ложки солі

* 150 г родзинок

* по 50 г цукатів та мигдалю або смажених горіхів

* ванілін.

У 1,5 склянки молока розвести дріжджі, всипати 500 г борошна, ретельно розмішати, щоб не було грудочок, поставити посуд з опарою в тепле місце, накривши полотниною. Коли тісто добре підійде (збільшиться в об’ємі вдвічі), додати жовтки, розтерті з цукром і ваніліном, решту борошна, масло, сіль. Ретельно вимісити, покласти збиті на густу піну білки і продовжувати місити, доки тісто почне відставати від стінок і дна посуду. Поставити тісто, накрите полотниною, в тепло, і коли воно знову збільшиться в об’ємі, додати промиті й просушені родзинки, очищений від шкірки і подрібнений мигдаль (або горіхи), нарізані маленькими кубиками цукати. Підготувати форми, змастивши стінки маслом і притрусивши меленими сухарями. На дно покласти кружечок промасленого паперу.

Викласти тісто у форми не більш ніж на половину висоти, поставити в тепле місце, дати підійти до 3/4 об’єму форми, змастити збитим яйцем і обережно поставити в не дуже гарячу духовку на 50-60 хв. Готовність паски перевіряють, встромивши в неї паличку: якщо вона суха – паска готова. Проколювати тісто і повертати форму слід дуже обережно, щоб тісто не опало і не утворився непропечений глевкий шар. Аби верх паски не підгорів, коли він добре підрум’яниться, покладіть на нього кружечок змоченого водою паперу.

Після охолодження паску можна вкрити глазур’ю і прикрасити цукатами, ягодами з варення, тертим шоколадом тощо. Для 500 г цукрової глазурі слід нагріти 400 г цукру, розведеного в 150 мл води, зняти піну, охолодити до 80 градусів, додати за смаком ароматизуючі речовини.

ЗАВАРНА

* 4 склянки борошна

* 2,5 склянки молока

* по 100 г дріжджів та вершкового масла

* півсклянки цукру

* 5 жовтків

* 4 білки сухарі.

Заварити в склянці молока склянку борошна. Коли охолоне, покласти жовтки, влити молоко з розведеними дріжджами, розтоплене масло, всипати ще 3 склянки борошна, добре вимісити, додати збиті білки. Поставити в тепле місце, щоб тісто підійшло. Заповнити на чверть форму, змащену маслом і посипану сухарями. Коли ще підійде, поставити в гарячу духовку і випікати.

ПОТРІЙНА

* 1,5 л молока

* 2 чайні ложки дріжджів

* 600 г вершкового масла

* 800 г борошна

* 6 яєць

* кардамон, кориця, шафран.

Поставити опару в тепле місце й дати підійти. Розтопити масло. Коли трохи охолоне, розтерти дерев’яною ложкою, доки побіліє і набуде консистенції сметани. Покласти по одному яйця і перемішати з опарою. Додати трохи солі, кардамону, кориці, шафрану, розмішати й дати ще двічі підійти. Розділити тісто на 3 частини. Найбільшій надати форми круглої пишної булки, другу покласти зверху, заглибивши до половини першої. Із третьої зробити фігурні кантики, прикрасити родзинками, горіхами, цукатами, змастити яйцем і поставити в духовку. Готовність визначити, як і в першому рецепті.

Попередня публікація

Приготування до празника

Наступна публікація

Дбайливим господиням

Схожі публікації

Бісквіт королеви Вікторії
Кухонні університети

Бісквіт королеви Вікторії

3 Червня, 2025
Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню
Кухонні університети

Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

2 Червня, 2025
Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

30 Травня, 2025
Ароматне масло
Кухонні університети

Ароматне масло

29 Травня, 2025
Запіканка «Асорті»
Кухонні університети

Запіканка «Асорті»

28 Травня, 2025
Курячий паштет «Підкопчений»
Кухонні університети

Курячий паштет «Підкопчений»

26 Травня, 2025
Наступна публікація
Дбайливим господиням

Дбайливим господиням

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Чи одна то особа: Преподобний Ілля Муромець Печерський та герой билин Ілля Муромєц

Чи одна то особа: Преподобний Ілля Муромець Печерський та герой билин Ілля Муромєц

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Чи одна то особа: Преподобний Ілля Муромець Печерський та герой билин Ілля Муромєц

Чи одна то особа: Преподобний Ілля Муромець Печерський та герой билин Ілля Муромєц

3 Червня, 2025
Бісквіт королеви Вікторії

Бісквіт королеви Вікторії

3 Червня, 2025
Миття рук від багатьох хвороб захистить

Миття рук від багатьох хвороб захистить

3 Червня, 2025
Хто отримуватиме соціальну стипендію

Хто отримуватиме соціальну стипендію

3 Червня, 2025

Останні публікації

Чи одна то особа: Преподобний Ілля Муромець Печерський та герой билин Ілля Муромєц

Чи одна то особа: Преподобний Ілля Муромець Печерський та герой билин Ілля Муромєц

3 Червня, 2025
Бісквіт королеви Вікторії

Бісквіт королеви Вікторії

3 Червня, 2025
Миття рук від багатьох хвороб захистить

Миття рук від багатьох хвороб захистить

3 Червня, 2025
Хто отримуватиме соціальну стипендію

Хто отримуватиме соціальну стипендію

3 Червня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти