Це поширене захворювання (діагностують у кожного десятого) пов’язане з утворенням каменів у жовчному міхурі, рідше — в печінкових і жовчних протоках. Його поява може початися з дитинства.
ЧОМУ УТВОРЮЮТЬСЯ КАМЕНІ
Жінки страждають від жовчнокам’яної хвороби у 6 разів частіше за чоловіків. Цьому сприяють багато причин, серед яких — вагітність і неправильне харчування під час неї. При вагітності відбувається зміщення, своєрідне витіснення жовчного міхура. Як наслідок — застій жовчі, підвищення рівня холестерину в перед- та післяпологовому періодах. Крім того, можуть виникати деякі функціональні порушення в роботі печінки.
Найбільш інтенсивне утворення каменів відбувається при застої жовчі, але його може спровокувати і запальний процес, порушення хімічного складу жовчі, поганий стан печінки, при якому відбувається порушення обмінних процесів, у тому числі й застій жовчі.
Камені мають, як правило, округлу форму, всередині печінкових ходів можуть бути розгалуженими, і являють собою копію жовчного протоку. Зустрічаються особливо великі, розміром із лісовий горіх і більші, що містять до 90—95 відсотків холестерину.
За своїм складом діляться на холестеринові, комбіновані, складні холестерино-пігментні, сольові та чисто пігментні. Найбільш рідкісні, на щастя, — вапняні. Усе це «добро» накопичується в печінці по сегментах (їх усього 4).
ТИПОВІ СИМПТОМИ
Приступам жовчнокам’яної хвороби передують втрата апетиту, нудота, важкість «під ложечкою», почуття напруженості в правому підребер’ї (частіше після їжі), гіркота в роті вранці. Якщо камінь закупорює жовчні протоки, розвивається напад печінкової коліки. Він зазвичай починається в першій половині ночі, коли максимально працюють печінка й жовчний міхур, а також через 3—4 години після вечері, тобто коли жовч повинна текти в дванадцятипалу кишку і максимально подразнена їжею, що потрапила. Раптово починаються різкі болі в правому підребер’ї, які віддають у лопатку, підвищується температура тіла, живіт здувається. Можлива блювота спочатку їжею, потім слизом і потім — жовчю. При тривалому запаленні жовчного міхура розвивається водянка. Напади можуть тривати кілька годин, бути дуже частими.
ЯК СОБІ ДОПОМОГТИ
Потрібно дотримуватися постільного режиму і повного спокою. Поставити клізму з настоєм ромашки. Для цього 1 ст.л. сировини залити 200 мл окропу й настояти 30 хв., процідити. Добре прийняти теплу ванну протягом 20 хв., випити спазмолітики, а якщо полегшення не настає — викликати «швидку».
При жовчнокам’яній хворобі категорично забороняється самостійно проводити чистку печінки. Для цього пацієнтів спеціально готує лікар.
ДІЄТА
Слід виключити картоплю, молоко, здобні булки. Щоранку натщесерце пити сік половини лимона з 1 ст.л. оливкової олії. Протягом дня з’їдати невелику кількість маку. За місяць його треба вжити не менше літрової банки. Мак містить велику кількість магнію, а магнієва дієта — неодмінна умова для лікування жовчнокам’яної хвороби. На другому місці за вмістом магнію стоїть горох та інші бобові культури, волоські горіхи, а також пшоно, буряк, зелений салат, шпинат.
За даними американських натуропатів, дієта, що містить 400 мг MgO, плюс 10 мг вітаміну В6, розбиті на 3—4 прийоми, виліковує до 90 відсотків пацієнтів із хронічним утворенням каменів і піску (оксалатів) у нирках, перешкоджає їх утворенню в печінці та жовчному міхурі.
При жовчнокам’яній хворобі показано:
- приймати їжу 5—6 разів на день малими порціями;
- їжа має бути багата на вітаміни, клітковину, інші цінні речовини;
- обов’язково включати в раціон сало — 30 мг на день, як слабкий жовчогінний засіб;
- жовтки перепелиних яєць — від 3 до 5 штук — також допоможуть лікуванню;
- у меню повинні входити фруктові та овочеві соки, в першу чергу буряковий, а також калиновий, горобиновий, яблучний, грейпфрутовий;
- пити збагачену магнієм мінеральну воду, наприклад, Миргородську, Єсентуки, їсти натуральний мед;
- натщесерце випивати склянку гарячої води, це розм’якшує камені, перетворюючи на пісок. Таким чином їх легше виводити з організму.
- якщо немає протипоказань, паритися в лазні з березовим віником.
РОСЛИНИ-ЦІЛИТЕЛІ
Для подрібнення каменів застосовують і лікарські трави.
Хвощ польовий. Подрібнити, приймати по пів чайної ложки порошку через годину після їжі.
Суниця лісова. 1 ст.л. листя, коріння і ягід суниці варити в 200 мл води 15 хв. Додати лимон і мед за смаком. Окрім того, що такий чай корисний при жовчнокам’яній хворобі, він допомагає при проблемах із зором.
М’ята перцева. 2 ч.л. листя настояти в 200 мл окропу протягом 30 хв. Випити маленькими порціями протягом дня.
Відвар насіння кропу. 2 ст.л. насіння залити 400 мл окропу, варити на слабкому вогні 15 хв., процідити. Пити по пів склянки 4 рази на день за пів години до їжі. Курс лікування — 3 тижні. Допомагає також при захворюваннях щитоподібної залози.
Олена СВІТКО, лікар-натуропат.