Улітку господині заготовляють на зиму овочеві консерви, щоб у холодну пору року урізноманітнювати меню родини. Такий салат смакуватиме як з різними гарнірами, так і з м’ясними та рибними стравами.
* 1 кг 200 г огірків
* 750 г цибулі
* 20 г кропу
* сіль
* цукор
* оцет столовий 5-процентний
* перець гострий та духмяний
* лавровий листок
Відсортовані за якістю і розмірами свіжі огірки миють, зрізають плодоніжки, нарізають кружальцями до З мм. Цибулю чистять, миють і нарізають напівкружальцями. Молодий кріп миють, ріжуть на шматочки довжиною 6 см.
У підготовлені півлітрові банки кладуть по 2–3 горошини гострого та духмяного перцю, потім рівномірними порціями щільно нарізані огірки, цибулю, кріп, додають 3/4 чайної ложки солі, половину чайної ложки цукру, 2 столові ложки оцту, половину лаврового листка і необхідну кількість окропу. Банки наповнюють на 1,5 см нижче верху шийки, накривають підготовленими кришками і залишають на 20 хв. Потім ставлять у каструлю з підігрітою до 40 градусів водою, накривають кришками, ставлять на вогонь і при слабкому кипінні стерилізують: банки ємкістю 0,5 л — 10 хв., 1 л — 12 хв. Після стерилізації банки відразу ж закручують. Перед подачею на стіл заправляють олією.
Валентина ГАРКАВА.