Здобне дріжджове тісто та яблучна начинка — це завжди чарівна комбінація! Спочатку крутимо рогалики, викладаємо їх у круглу форму у вигляді пирога. Вони у випічці добре відокремлюються один від одного, і кожному дістанеться ласий шматочок. Затишно та по-домашньому!
Тісто:
- 150 мл молока
- 15—18 г свіжих дріжджів
- 2 столові ложки цукру
- 1 яйце
- дрібка ваніліну
- 1 столова ложка сметани
- 3 столові ложки олії
- 0,5 чайної ложки солі
- 350—400 г борошна
Начинка:
- 3—4 середніх яблука
- 2 столові ложки цукру
- 50 г волоських горіхів
- цукрова пудра
У теплому молоці розчинити цукор та розвести дріжджі. Всипати 50 г борошна, перемішати, поставити на 15 хв. у тепло до утворення «шапочки». Додати в опару яйце, сметану кімнатної температури, ванілін, сіль. Потім влити олію, перемішати. Поступово всипати борошно. Замісити тісто — воно м’яке і трохи липне до рук.
Викласти в змащену олією миску. Поставити в тепло хвилин на 40. Поки тісто підходить, підготувати начинку. Яблука нарізати кубиками, всипати цукор, перемішати. Горіхи підсушити на сухій сковороді, порубати качалкою. Додати до охолоджених яблук, перемішати. Тісто, що піднялося, вимісити, якщо буде липнути до рук, трохи припорошити борошном. Розділити на три частини (для зручності). Кожну розкачати на коло, нарізати на трикутники. На кожен викласти начинку, згорнути. Викласти рогалики у форму (28—30 см), застелену папером для випічки і змащену олією. Накрити легким рушником, залишити в теплі на 20 хв. для підйому. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 20—25 хв., або до рум’яності. Дати трохи охолонути і присипати цукровою пудрою.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.