Позеленілу картоплю не споживайте! - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Краса та здоров’я Здорові будьмо

Позеленілу картоплю не споживайте!

8 Травня, 2024
in Здорові будьмо
0
Позеленілу картоплю не споживайте!
0
Поділилося
63
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Днями перебирав картоплю, закладену на зберігання. На жаль, серед неї чимало такої, що має зелені плями, а деякі бульби повністю позеленіли. Чув, що такі краще не споживати. Чи правда це, а чи є способи уникнути небезпеки?

Олексій. Сумщина.

Зелені плями утворюються завдяки появі хлорофілу під дією сонця — внаслідок зберігання в прозорій тарі або потрапляння під прямі сонячні промені. Таке позеленіння свідчить про збільшення в цих картоплинах концентрації соланіну — отруйної речовини, яка виробляється в рослинах родини пасльонових.

Якщо для рослин соланін забезпечує природний захист від шкідників, то при споживанні людиною навіть у невеликих дозах є дуже токсичним і може спричиняти нервові та гастроентерологічні розлади з такими симптомами, як нудота, блювання, пронос, шлункові спазми, головний біль, прискорений пульс, утруднене дихання, розширення зіниць, запаморочення.

Важливо розуміти: при зберіганні на світлі концентрація соланіну зростає в 5 і більше разів, тож для отруєння може бути достатньо навіть невеликої кількості з’їденої картоплі. Найбільш небезпечні частини рослини — саме позеленіле лушпиння і тонкий шар безпосередньо під ним, зелені стебла та листя картоплі.

Пророслі бульби також являють загрозу. Про небезпечну концентрацію соланіну свідчитиме й гіркий смак картоплі, незалежно від кольору шкірки. На жаль, великі дози соланіну, потрапивши в організм людини впродовж кількох днів, можуть призвести до смерті, якій передують судоми та непритомність. І хоч такі трагедії трапляються нечасто, але ризикувати не варто.

Дослідники твердять, що єдиний ефективний спосіб позбутися соланіну — смаження такої почищеної картоплі при 150—170 градусах, яке зруйнує практично всю токсичну речовину. Та краще відмовитися від споживання такої картоплі — й у жодному разі не готувати її дітям!

Якщо ж маєте земельну ділянку, не викидайте «зелене добро»: висадіть його на грядки! І не турбуйтеся: соланін із цих бульб не перейде в майбутній урожай.

Підготувала Ольга ВОЛИНСЬКА.

Попередня публікація

Діти з яких сімей мають право на безкоштовне харчування у дитсадках і школах?

Наступна публікація

Як підготувати грядку під помідори

Схожі публікації

Судинна пухлина: чим небезпечні червоні вузлики на шкірі
Здорові будьмо

Судинна пухлина: чим небезпечні червоні вузлики на шкірі

16 Травня, 2025
Сила волі: як її виховати і зберегти
Здорові будьмо

Сила волі: як її виховати і зберегти

15 Травня, 2025
Запалення лицьового нерва: чому виникає та як боротися
Здорові будьмо

Запалення лицьового нерва: чому виникає та як боротися

14 Травня, 2025
Буваючи на природі, не забувайте про кліщів!
Здорові будьмо

Буваючи на природі, не забувайте про кліщів!

13 Травня, 2025
5 порад для здоров’я печінки
Здорові будьмо

5 порад для здоров’я печінки

9 Травня, 2025
Від сонця захищайтеся — аби не хворіти і не старіти
Здорові будьмо

Від сонця захищайтеся — аби не хворіти і не старіти

7 Травня, 2025
Наступна публікація
Як підготувати грядку під помідори

Як підготувати грядку під помідори

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

16 Травня, 2025
У травні ще є час посіяти багаторічні овочі

У травні ще є час посіяти багаторічні овочі

16 Травня, 2025
Судинна пухлина: чим небезпечні червоні вузлики на шкірі

Судинна пухлина: чим небезпечні червоні вузлики на шкірі

16 Травня, 2025
Коли догляд за дитиною зараховують до страхового стажу

Коли догляд за дитиною зараховують до страхового стажу

16 Травня, 2025

Останні публікації

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

16 Травня, 2025
У травні ще є час посіяти багаторічні овочі

У травні ще є час посіяти багаторічні овочі

16 Травня, 2025
Судинна пухлина: чим небезпечні червоні вузлики на шкірі

Судинна пухлина: чим небезпечні червоні вузлики на шкірі

16 Травня, 2025
Коли догляд за дитиною зараховують до страхового стажу

Коли догляд за дитиною зараховують до страхового стажу

16 Травня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти