Після збирання врожаю неодмінно сію на грядки сидерати й завжди отримую хороші врожаї. Адже в такий спосіб ґрунт збагачується натуральним добривом, та й грядки порожніми не стоять. Наприклад, після того, як виберу часник чи цибулю.
Найкращим сидератом, як на мене, є гірчиця. Коли підростає, зрізаю її, ґрунт перекопую, закладаючи в землю зелену масу. Виходить відмінне добриво, навіть краще, ніж гній, з яким на грядки ще й капустянку можна занести.
Через два тижні після закопування гірчиці в ґрунт саджаю на те місце озимий часник і цибулю. А ось після збирання картоплі сію вже злакові, наприклад, жито. Якщо воно не зійде восени, то виросте навесні. Хороше тим, що чудово розпушує ґрунт, захищає від нематоди й виживає з грядки всі бур’яни, навіть пирій. А прикопане в ґрунт збагачує його органікою.
А ще на звільнених грядках сію кріп і петрушку на зелень. Вони підростуть якраз до холодів, і зберу їх, щоб заморозити. І всю зиму в моїх супах, борщах і других стравах є свіжа яскрава зелень, що пахне літом.
Наталія ВЛАСЕНКО.