Підшлункова залоза, як відомо, входить до ендокринної системи, тож запалення (панкреатит) спричинене розладами цієї системи. Залоза відіграє важливу для обміну речовин роль, виробляючи незамінні ферменти — трипсин, ліпазу, інсулін.
Панкреатит розвивається поступово, внаслідок, наприклад, атеросклеротичного ураження судин підшлункової залози або інфекційних захворювань (вірусного гепатиту, паротиту), отруєнь токсичними речовинами — свинцем, ртуттю, фосфором, миш’яком, а також несприятливої екологічної ситуації у місці проживання. Причинами розвитку гострого, і як наслідок — хронічного панкреатиту часто також бувають жовчнокам’яна хвороба, ураження печінки, 12-палої кишки, шлунка, захоплення гострою, жирною, але бідною на вуглеводи, вітаміни їжею.
Типова ознака гострого й хронічного панкреатиту — біль у животі праворуч і в лівому підребер’ї. Він може «віддавати» у поперек, посилюватися після вживання їжі, супроводжуватися диспепсичними явищами (проносом, блювотою), відсутністю апетиту.
Нерідко хворий худне. Можливе виникнення цукрового діабету.
Для успішності терапевтичних заходів має значення диференційна діагностика, зокрема виключення інших причин синдрому порушеного всмоктування (хвороба Крона, целіакія, тиреотоксикоз). Під час діагностування враховують дані аналізу крові, УЗД, комп’ютерної томографії, радіоізотопного сканування. На початковій стадії захворювання і в разі загострення лікування доцільно проводити в умовах стаціонару гастроентерологічного профілю.
Харчування має бути 5—6-разовим, невеликими порціями, а головне — дієтичним (стіл №5): містити підвищену кількість білків у нежирних сортах м’яса, риби, свіжому нежирному, негострому сирі. Обмежують вуглеводи (цукор, мед, кондитерські вироби), виключають алкоголь, маринади, смажені, жирні, гострі страви, міцні бульйони. Їжу споживають теплою.
За статистикою ВООЗ, у світі гострий панкреатит призводить до смерті у 15—20% випадків. Ось чому важливо якнайшвидше зупинити розвиток захворювання, що має рецидивний характер, тобто періодично загострюється.
Віра НІБАК, лікар-гастроентеролог.