Робити це потрібно ще під час збирання врожаю, а не навесні. Картоплини обирайте зі здорових, пишних та розвинутих кущів. У таких повинно бути не менше 8 бульб, щонайменше 4 з них – великі. Велика кількість дрібних є ознакою виродження.
Відбирають бульби середнього розміру, вагою 70–90 г, візуально як куряче яйце, тверді. Мають бути приблизно однакові за розмірами, без ознак хвороб та гнилі. Звертайте увагу на кількість вічок – чим їх більше, тим краще. Мають бути невеликі. Відібрані на посадку бульби протягом 10–12 днів озеленюють під навісом, аби не попеклися на сонці. Озеленені краще зберігатимуться взимку. Крім того, за цей час стане добре видно, чи є на них ушкодження.
За 4–5 років сорти починають вироджуватись, тож треба замінити їх новими. На посадку намагайтесь обирати районовані сорти.
Зберігають насінну картоплю окремо від іншої, при оптимальній температурі плюс 4 градуси.