Духмяна засмажка з моркви та цибулі, а також картопля допоможуть загустити гарбузовий суп. Щоб зробити смак більш інтенсивним, подавайте його з ароматними сухариками.
На 0,5 л води:
- 500 г м’якоті гарбуза (не солодких сортів)
- велика цибулина
- велика морквина
- 3 середні картоплини
- олія
- неповна чайна ложка солі
- по 3 горошини духмяного і чорного перцю
- лавровий лист
- столова ложка вершкового масла (або за смаком)
Сухарики:
- 3–4 скибочки чорного або білого хліба (без скоринки)
- олія
- спеції за смаком (наприклад, сушені трави і сушений часник)
Гарбуз і картоплю нарізати шматочками, залити водою. Довести до кипіння. Варити 15–20 хв. (до м’якості). Поки варяться овочі, цибулю дрібно нарізати, обсмажити на олії до золотистого кольору. Моркву дрібно натерти, обсмажити окремо на олії до м’якості. Додати цибулю і моркву разом з олією, на якій смажилися, в каструлю. Посолити, покласти лавровий лист, перець. Довести все до кипіння, варити 5 хв. Лавровий лист і перець прибрати (вони встигли віддати аромат). Подрібнити суп на пюре (зручно це робити занурювальним блендером). Довести знову до кипіння і одразу зняти з вогню, додати вершкове масло.
Хліб нарізати невеликими кубиками. Сковороду змастити олією. Викласти хліб, обсмажити до золотистого кольору. Притрусити спеціями, перемішати, відразу зняти з вогню. Подавати суп з сухариками.
Діана ШЕПЕЛЬ.