Щоб буженина вийшла ніжною та ароматною, м’ясо необхідно витримати в маринаді. Це не тільки його пом’якшить, а й збагатить смак прянощами.
- 1,5 кг філе (свинина)
- 1,5 чайної ложки солі
- 0,5 чайної ложки чорного меленого перцю
- 1 чайна ложка солодкої паприки
- 1,5 чайної ложки сухої аджики
- середня головка часнику
- 100 мл води
Важливо, щоб м’ясо було не пісним, а з жировими прошарками (ошийок, задня частина). Тоді в процесі запікання жир топиться, роблячи м’ясо соковитим та ніжним.
М’ясо промити, добре просушити паперовими серветками. Зробити кілька глибоких надрізів уздовж і впоперек, має вийти «ялинка». Це треба, щоб м’ясо добре просолилося. З усіх боків посолити (на 1 кг м’яса — чайна ложка солі). Додати всі спеції, добре втираючи в шматок зі всіх боків. Для маринаду часник пропустити крізь часничницю. Влити воду — вийде часнична водичка.
М’ясо викласти в миску. Залити часничним маринадом. Накрити миску. Поставити на ніч у холодильник. Дістати й викласти на деко в рукав для запікання, зав’язавши. Рукав у кількох місцях проколоти, щоб не луснув під час приготування. Поставити в розігріту до 200 градусів духовку на 1 год. 20 хв.
Порада: після того, як дістали м’ясо, у рукав (там залишається багато соку) покладіть картоплю — і ще на 40 хв. у духовку.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.