Навіщо потрібне бланшування - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

Навіщо потрібне бланшування

20 Серпня, 2018
in Домашній технолог, Кухонні університети
0
Навіщо потрібне бланшування
0
Поділилося
1.8k
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

 

Чимало господинь, заготовлюючи на зиму городину та садовину, нехтують таким важливим прийомом, як бланшування. Мовляв, навіщо піддавати продукти зайвій термічній обробці? Насправді ж бланшування — короткочасна обробка окропом, розсолом, цукровим сиропом або парою — допомагає зберегти колір, пружність, посилити смак та аромат овочів і фруктів. «Блан-шер» у перекладі з французької означає «білити».

Під час бланшування уповільнюється або припиняється дія ферментів, що руйнують структуру, погіршують колір та аромат продукту, зникають ферменти, які призводять до потемніння овочів. Утворюється спеціальна захисна плівка, що зберігає соковитість та корисні речовини. Крім того, бланшування допомагає знищити мікроорганізми на поверхні плодів та овочів. Воно необхідне перед заморожуванням продукції, а також щоб полегшити видалення шкірочки, скажімо, з томатів, персиків, абрикосів. Сприяє кращому проникненню цукру всередину плодів. Позбавляє деякі овочі гіркоти та неприємного запаху (наприклад, цибулю). Бланшована картопля всотує менше жиру при смаженні, а листя капусти краще відділяється, що важливо при приготуванні голубців. Із бланшованих горіхів легше зняти шкірочку. Особливо любить його перед заморожуванням цвітна капуста. Вона стає хрумкою та пружною, без гіркоти.

Кожен вид овочів бланшують окремо. Закладають невеликими порціями. Деякі ніжні овочі готують лише з бланшуванням, наприклад, спаржу та шпинат. До речі, бланшувати можна і м’ясо. Роблять це перед відварюванням, щоб зберегти смак та соковитість. Бланшування створює на поверхні м’яса захисну плівку.

Овочі бланшують у такому вигляді, якими їх використовуватимуть готовими (цілими чи нарізаними скибочками, соломкою, кубиками тощо). Сировину кладуть у друшляк або сітку і занурюють у підсолений окріп. Співвідношення продуктів та води — 1:4. Тривалість і температура бланшування залежать від виду, розмірів та стиглості сировини. У будь-якому разі бланшування має тривати не більш ніж 5 хв. з моменту закипання води після занурення овочів (оптимально 2–3 хв.), щоб продукти не втратили вітаміни.

Приблизна тривалість бланшування овочів (у хв.): спаржі — 2–4, цвітної капусти — 2, селери — 3, зеленого горошку — 2–3, баклажанів — 4, картоплі — 5, моркви скибочками — 2, шпинату — 1–2. Яблука та груші бланшують 3–5 хв., абрикоси — 40 сек., сливи — 10 сек.

Продукти, вийняті з окропу, занурюють у холодну воду, щоб припинити процес теплової обробки і зберегти корисні речовини. Бажано, аби вода для охолодження була проточною, не нагрівалася, або її треба кілька разів міняти. При бланшуванні в цукровому сиропі охолодження водою не застосовують.

До речі, мінімізувати втрату вітамінів допоможе парове бланшування, яке, втім, потребує більше часу.

Лідія ЛЕБЕДИНСЬКА, технолог харчової промисловості.

 

Попередня публікація

Зеленими живцями

Наступна публікація

З Мирославом Поповичем

Схожі публікації

Печиво «Цитринка»
Кухонні університети

Печиво «Цитринка»

23 Травня, 2025
Піца без дріжджів
Кухонні університети

Піца без дріжджів

22 Травня, 2025
Цілющий салат з кропивою
Кухонні університети

Цілющий салат з кропивою

21 Травня, 2025
Молода капуста, запечена з йогуртовим соусом: рецепт від Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Молода капуста, запечена з йогуртовим соусом: рецепт від Євгена Клопотенка

20 Травня, 2025
Голубці: рецепт від Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Голубці: рецепт від Євгена Клопотенка

19 Травня, 2025
Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

16 Травня, 2025
Наступна публікація
З  Мирославом Поповичем

З Мирославом Поповичем

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Печиво «Цитринка»

Печиво «Цитринка»

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Печиво «Цитринка»

Печиво «Цитринка»

23 Травня, 2025
Чому жовтіє квасоля?

Чому жовтіє квасоля?

23 Травня, 2025
Заклало вуха: коли варто турбуватися

Заклало вуха: коли варто турбуватися

23 Травня, 2025
Як укласти договір про найм житла ВПО

Як укласти договір про найм житла ВПО

23 Травня, 2025

Останні публікації

Печиво «Цитринка»

Печиво «Цитринка»

23 Травня, 2025
Чому жовтіє квасоля?

Чому жовтіє квасоля?

23 Травня, 2025
Заклало вуха: коли варто турбуватися

Заклало вуха: коли варто турбуватися

23 Травня, 2025
Як укласти договір про найм житла ВПО

Як укласти договір про найм житла ВПО

23 Травня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти