Навіщо потрібне бланшування - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

Навіщо потрібне бланшування

20 Серпня, 2018
in Домашній технолог, Кухонні університети
0
Навіщо потрібне бланшування
0
Поділилося
1.8k
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

 

Чимало господинь, заготовлюючи на зиму городину та садовину, нехтують таким важливим прийомом, як бланшування. Мовляв, навіщо піддавати продукти зайвій термічній обробці? Насправді ж бланшування — короткочасна обробка окропом, розсолом, цукровим сиропом або парою — допомагає зберегти колір, пружність, посилити смак та аромат овочів і фруктів. «Блан-шер» у перекладі з французької означає «білити».

Під час бланшування уповільнюється або припиняється дія ферментів, що руйнують структуру, погіршують колір та аромат продукту, зникають ферменти, які призводять до потемніння овочів. Утворюється спеціальна захисна плівка, що зберігає соковитість та корисні речовини. Крім того, бланшування допомагає знищити мікроорганізми на поверхні плодів та овочів. Воно необхідне перед заморожуванням продукції, а також щоб полегшити видалення шкірочки, скажімо, з томатів, персиків, абрикосів. Сприяє кращому проникненню цукру всередину плодів. Позбавляє деякі овочі гіркоти та неприємного запаху (наприклад, цибулю). Бланшована картопля всотує менше жиру при смаженні, а листя капусти краще відділяється, що важливо при приготуванні голубців. Із бланшованих горіхів легше зняти шкірочку. Особливо любить його перед заморожуванням цвітна капуста. Вона стає хрумкою та пружною, без гіркоти.

Кожен вид овочів бланшують окремо. Закладають невеликими порціями. Деякі ніжні овочі готують лише з бланшуванням, наприклад, спаржу та шпинат. До речі, бланшувати можна і м’ясо. Роблять це перед відварюванням, щоб зберегти смак та соковитість. Бланшування створює на поверхні м’яса захисну плівку.

Овочі бланшують у такому вигляді, якими їх використовуватимуть готовими (цілими чи нарізаними скибочками, соломкою, кубиками тощо). Сировину кладуть у друшляк або сітку і занурюють у підсолений окріп. Співвідношення продуктів та води — 1:4. Тривалість і температура бланшування залежать від виду, розмірів та стиглості сировини. У будь-якому разі бланшування має тривати не більш ніж 5 хв. з моменту закипання води після занурення овочів (оптимально 2–3 хв.), щоб продукти не втратили вітаміни.

Приблизна тривалість бланшування овочів (у хв.): спаржі — 2–4, цвітної капусти — 2, селери — 3, зеленого горошку — 2–3, баклажанів — 4, картоплі — 5, моркви скибочками — 2, шпинату — 1–2. Яблука та груші бланшують 3–5 хв., абрикоси — 40 сек., сливи — 10 сек.

Продукти, вийняті з окропу, занурюють у холодну воду, щоб припинити процес теплової обробки і зберегти корисні речовини. Бажано, аби вода для охолодження була проточною, не нагрівалася, або її треба кілька разів міняти. При бланшуванні в цукровому сиропі охолодження водою не застосовують.

До речі, мінімізувати втрату вітамінів допоможе парове бланшування, яке, втім, потребує більше часу.

Лідія ЛЕБЕДИНСЬКА, технолог харчової промисловості.

 

Попередня публікація

Зеленими живцями

Наступна публікація

З Мирославом Поповичем

Схожі публікації

Хрусткі сирні палички із зеленню
Кухонні університети

Хрусткі сирні палички із зеленню

11 Липня, 2025
Кабачкова ікра «По-селянськи»
Кухонні університети

Кабачкова ікра «По-селянськи»

10 Липня, 2025
Салат до грилю з молодою капустою, помідорами та плавленим сиром
Кухонні університети

Салат до грилю з молодою капустою, помідорами та плавленим сиром

9 Липня, 2025
Вершкова начинка для запеченої картоплі
Кухонні університети

Вершкова начинка для запеченої картоплі

8 Липня, 2025
Курячі битки «Як піца»
Кухонні університети

Курячі битки «Як піца»

7 Липня, 2025
Хек у сметанному соусі
Кухонні університети

Хек у сметанному соусі

4 Липня, 2025
Наступна публікація
З  Мирославом Поповичем

З Мирославом Поповичем

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Хрусткі сирні палички із зеленню

Хрусткі сирні палички із зеленню

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Хрусткі сирні палички із зеленню

Хрусткі сирні палички із зеленню

11 Липня, 2025
Борна кислота городникам у поміч

Борна кислота городникам у поміч

11 Липня, 2025
Чим загрожують проблеми з кульшовим суглобом

Чим загрожують проблеми з кульшовим суглобом

11 Липня, 2025
Пільги членам сімей загиблих військовослужбовців

Пільги членам сімей загиблих військовослужбовців

11 Липня, 2025

Останні публікації

Хрусткі сирні палички із зеленню

Хрусткі сирні палички із зеленню

11 Липня, 2025
Борна кислота городникам у поміч

Борна кислота городникам у поміч

11 Липня, 2025
Чим загрожують проблеми з кульшовим суглобом

Чим загрожують проблеми з кульшовим суглобом

11 Липня, 2025
Пільги членам сімей загиблих військовослужбовців

Пільги членам сімей загиблих військовослужбовців

11 Липня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти