Зазвичай для загущення підлив додають борошно, але в даному рецепті цю функцію виконує хліб — в результаті він перетворюється на густий насичений соус, а м’ясо просочується його смаком і ароматом. За смаком соус виходить кисло-солодким. Але не всякий хліб підійде — потрібен житній, ароматний, наприклад, Бородинський або Ризький.
- 600 г яловичини (або інше м’ясо, на ваш смак)
- 4 скибочки житнього хліба
- 2 середні цибулини
- 1—2 столові ложки томатної пасти
- невеликий помідор
- 2 великих зубчики часнику
- 3 сливи (або чорносливу)
- жменя родзинок
- 1 середній лавровий листок
- 3 горошини духмяного перцю
- 3 горошини чорного перцю
- неповна чайна ложка солі
- 2 чайні ложки цукру
- 0,5 л води
- олія
М’ясо нарізати довільно, можна прошарки жиру не видаляти. При тривалому тушкуванні будь-яке м’ясо стане м’яким. Помістити в каструлю з товстим дном, в якій будемо готувати страву, попередньо розігрівши в ній олію. Цибулю нарізати чвертькружальцями. Часник порубати. Додати їх до м’яса разом з лавровим листком і перцем, коли воно злегка обсмажиться і частина соку випарується. Тушкувати все разом до м’якості цибулі (близько 7 хв.). Влити воду (окріп), щоб вона повністю покрила м’ясо. Додати томатну пасту (для кислинки) і нарізаний кубиками помідор (для аромату). Нарізати довільно сливи і додати до м’яса з родзинками (вони надають солодкості). З хліба зняти скоринку. Нарізати невеликими кубиками, додати до м’яса.
Всипати цукор і сіль. Перемішати, щоб хліб просочився і розчинився — в готовій страві ви його не відчуєте. Тушкувати на слабкому вогні під кришкою 1 год. 30 хв.