За основу взяла чудовий рецепт булки плетінки від моєї улюбленої кулінарки Дарії ЦВЄК. Її випічка — це завжди щось особливе. Начебто й інгредієнти звичайні, а булочка виходить чудовою, ніжною, дуже м’якою і довго не черствіє.
- 350-400 г борошна
- 250 мл молока
- 1 велике яйце
- 10 г свіжих дріжджів
- 25 г вершкового масла
- 25 г цукру
- чверть чайної ложки солі
- мак для посипки
- яйце для змащування
Для опари в теплому молоці розвести дріжджі з 1 чайною ложкою цукру і 50 г борошна. Поставити в тепло (близько 15 хв.) до появи пінної шапочки. Потім всипати борошна стільки, щоб досягти консистенції густої сметани (я всипала приблизно 150 г), присипати борошном і поставити в тепле місце підходити на 1 год. Потім додати борошно, що залишилося, збите з цукром яйце, сіль і замісити тісто.
Вимішувати потрібно близько 10 хв. доволі інтенсивно. Частинами вмішати вершкове масло. В результаті тісто має стати однорідним, гладеньким, доволі м’яким і ніжним, пружним і абсолютно не липким. Округлити його і викласти в миску, змащену невеликою кількістю олії, щоб воно не прилипало до посуду в процесі бродіння. Поставити в тепле місце підходити до збільшення в об’ємі в 2 рази (на 1 год.). Після вистоювання тісто обім’яти. Викласти на стіл, розділити на три рівні частини, сформувати колобок і дати відпочити хвилин 10. Потім розкачати кожну частину в джгути по 50 см завдовжки. Розкачати так, щоб вони на кінцях були тонші, ніж посередині. Готові джгути викласти один на одний посередині хрест-навхрест.
Плести зручніше від центру — спочатку в один бік, потім в інший. Кінці підвернути під низ. Викласти булку на деко, прикрити рушником і залишити в теплі на 1 год. Змастити плетінку яйцем. Присипати маком. Випікати при 210 градусах перші 10 хв., потім при 170 приблизно 25—30 хв. Готову плетінку остудити, накривши рушником.
З даної кількості продуктів виходить плетінка доволі значних розмірів. Наливайте молочка і насолоджуйтеся, відламуючи рум’яні косички! Це дуже м’яка, як пушинка, булка! Власне, як і вся випічка Дарії Цвєк.
Катерина НЕДІЛЬКО. м. Ужгород.