Виявляється, є дуже багато різновидів м’яти. Наприклад, сунична, імбирна, шоколадна, лимонна, апельсинова, перцева, ананасна, ментолова тощо.
Звичайна м’ята – це, певно, м’ята перцева, найпопулярніший вид. Використовують її у кулінарії, є цінною лікарською рослиною, хороший медонос. Чинить заспокійливу, судинорозширювальну, болетамівну дію, допомагає за нудоти та метеоризму. Перцеву м’яту використовують для отримання ефірної олії та ментолу. У природі цей вид не росте. Плантацію раз на 3-4 роки треба оновлювати, інакше втратить декоративність. М’ята перцева має велику кількість підвидів.
М’ята кучерява подібна за своїми властивостями, однак майже не містить ментолу, тому листя не має холодного ментолового післясмаку, натомість у ній є цінні ефірні олії. Використовують у кулінарії та фармакології. Висота куща 80-90 см.
М’ята шоколадна – різновид м’яти перцевої. Має цікаву особливість: за хорошого освітлення листя набуває насиченого фіолетового забарвлення. Тому шоколадну м’яту часто вирощують із декоративною метою. Листя має ніжний шоколадний присмак, завдяки чому цей різновид є хорошим ароматизатором кулінарних страв. Стебла досягають висоти 60 см. Кущ швидко розростається, добре почувається у сирих місцях.
Котяча м’ята (котовник) має лимонний аромат, що приваблює кішок. Часто її використовують для лікування, а також цінують за декоративний вигляд, особливо в період цвітіння. Квітує вишуканими фіолетовими суцвіттями. Хороший медонос. Звісно, використовують її і в кулінарії, на смак вона нагадує мелісу. Зберігає насичений аромат навіть після висушування. Любить сухі сонячні місця.
Лимонна м’ята, або меліса, вирізняється цікавими лимонними нотками. За популярністю трохи поступається м’яті перцевій, хороший медонос. Кущ розлогий, заввишки до 1 м. Може культивуватися як кімнатна рослина.
Марокканська м’ята – теж дуже цікавий різновид. Смак м’якіший, ніж перцевої, водночас вона дуже ароматна та смачна.
Омбало, блошина м’ята (її ще називають болотною), утворює невисокі сланкі кущі до 30 см. Має ніжний м’ятний аромат, як прянощі її застосовують зрідка. Ефірні олії, що входять до її складу, відлякують комах, зокрема бліх. Сухе подрібнене листя додають до приправи хмелі-сунелі.
Кінська м’ята, або шандра звичайна, – кущ заввишки до 60 см. Цінують передусім за лікувальні властивості, а також у кулінарії. Віддає перевагу сухим місцям.
Ментолова м’ята – різновид перцевої. Містить багато ментолу, через що її аромат дуже стійкий, інтенсивний, навіть різкий. За умов вирощування на городі відлякує шкідників. Висота пагонів 30-50 см.
Імбирна м’ята має листя оригінального жовто-зеленого кольору, висота куща до 60 см. Її часто застосовують як декоративну рослину. Не має охолоджувального ментолового ефекту, натомість дає імбирну нотку. Ідеальна для чаю та фруктових салатів.
М’ята апельсинова – ще один різновид м’яти перцевої з освіжаючим апельсиновим присмаком. Любить сонячні вологі ділянки, витримує напівтінь.
М’ята ананасна містить ананасні ноти. Кущик виростає усього до 25 см. Часто її вирощують як кімнатну рослину. Листя зі світлим облямуванням, тому рослину використовують і як декоративну. Добре витримує напівтінь.
М’ята сунична має запах суниці. Кущик компактний, заввишки 30-50 см, неагресивний, стриманий у рості, може використовуватись як ґрунтоукривна рослина, любить напівтінь. Ідеальна для приготування лимонадів, коктейлів, чаю, солодких страв. Хороший медонос.
Лідія ГЕРАЩЕНКО.