Любисток і смакує, і лікує - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Дім, сад, город Рослини-цілителі

Любисток і смакує, і лікує

2 Листопада, 2020
in Рослини-цілителі
0
Любисток і смакує, і лікує

Наші бабусі добре зналися на лікувальних властивостях любистку, недарма він ріс біля кожного будинку. Використовували його у стравах, для зміцнення волосся, заспокоєння нервів.

0
Поділилося
358
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Дуже люблю цю травичку – любисток. Використовую усі її частини. Свіже листя кладу на хліб із маслом і маю цілющі ароматні бутерброди. Як колись наші бабусі, мию любистковим відваром волосся. А чи знаєте ви, що й корені любистку корисні? Важливо, що цілющими стають лише на другий, а то й на третій-четвертий рік вегетації. Якщо вирощуєте любисток із метою отримання коренів, намагайтесь не зрізувати з куща надто багато зелені. Заготовляти їх час восени.

Корені ретельно очищаю від землі, мию та розрізую на шматки довжиною 10–15 см. Особливо товсті розрізую ще й уздовж і підв’ялюю у добре провітрюваному приміщенні (можна нанизати на мотузку), потім підсушую у затінку та на батареї. Якщо у вас є електросушарка, можна скористатись нею, однак температуру для висушування треба виставляти не вище 35 градусів, щоб не вивітрювались поживні речовини.

Висушені кореневища зберігаю у полотняних або паперових мішках у прохолодному вентильованому місці не більше двох років. Важливо пам’ятати, що висушені корені швидко вбирають вологу й можуть уражуватися грибками, тому їх слід зберігати в сухому приміщенні. Також не можна зберігати любисток поряд із іншими травами, оскільки його запах настільки сильний, що трави вбирають його. Можна розмолоти висушені кореневища на кавомолці. А щоб зберегти свіжими, їх складають у ящик чи іншу тару, пересипавши піском, та зберігають у підвалі, як моркву. А ще сирі корені довго зберігаються в холодильнику. Що з ними роблю? О, багато чого! Передусім додаю як приправу до м’ясних страв, рагу.

Корені любистку мають лікувальні властивості. Відвар із них є ефективним сечогінним, протинабряковим, відхаркувальним, кровоочисним, протиспазматичним і тонізуючим засобом. Помічний при хворобах серця, шлунковокишкового тракту, неврозах. Як готувати відвар: 6 г коренів залийте склянкою води, прокип’ятіть 10 хв. на мінімальному вогні, настоюйте 4 год. та профільтруйте. Приймати за півгодини до їжі по ст.л. тричі на день.

Настій: ст.л. коренів любистку залити 500 мл окропу, настояти годину. Профільтрувати та приймати по пів склянки перед їжею 4 рази на день. Це хороший засіб при хворобах нирок. Можна приймати на кінчику чайної ложки тричі на день порошок кореня любистку або ж натщесерце пожувати 3–5 г висушеного кореня. Це добре заспокоює нерви!

Чай із коренів допомагає при здутті живота, а ця проблема часто дошкуляє багатьом людям немолодого віку.

Настоянка спиртова сирих коренів: на 1 частину свіжих коренів – 3 частини спирту. Настояти 2 тижні. Приймати по ст.л., розводячи невеликою кількістю води, тричі на день перед їжею. Краще не ковтати одразу, а певний час потримати в роті. Це сечогінний та тонізуючий засіб.

Зовнішньо відвар кореня любистку можна використовувати для ополіскування волосся, аби краще росло та міцним було. Не можна вживати препарати любистку в період вагітності, а також тим, у кого геморой, бо спричиняє приплив крові до таза!

Сподіваюсь, моя розповідь вам допоможе.

Тетяна НЕЩЕРЕТ. Житомирська обл.

Попередня публікація

Які знаки оминуть застуди? Гороскоп здоров’я на листопад

Наступна публікація

Змінюються правила отримання швидких кредитів

Схожі публікації

Народна медицина: дуб — добрий лікар!
Здорові будьмо

Народна медицина: дуб — добрий лікар!

20 Травня, 2025
Ехінацея: користь і краса
На клумбі

Ехінацея: користь і краса

12 Травня, 2025
Шпинат вживайте з обережністю
Здорові будьмо

Шпинат вживайте з обережністю

24 Квітня, 2025
Бруньки сосни від кашлю помічні
Здорові будьмо

Бруньки сосни від кашлю помічні

18 Березня, 2025
Народна медицина: бруньки тополі чорної
Здорові будьмо

Народна медицина: бруньки тополі чорної

12 Березня, 2025
Народна медицина: що лікує первоцвіт весняний?
Здорові будьмо

Народна медицина: що лікує первоцвіт весняний?

10 Лютого, 2025
Наступна публікація
Змінюються правила отримання швидких кредитів

Змінюються правила отримання швидких кредитів

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Молода капуста, запечена з йогуртовим соусом: рецепт від Євгена Клопотенка

Молода капуста, запечена з йогуртовим соусом: рецепт від Євгена Клопотенка

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Молода капуста, запечена з йогуртовим соусом: рецепт від Євгена Клопотенка

Молода капуста, запечена з йогуртовим соусом: рецепт від Євгена Клопотенка

20 Травня, 2025
Чому з’являється білий наліт на аґрусі та як з ним боротися

Чому з’являється білий наліт на аґрусі та як з ним боротися

20 Травня, 2025
Народна медицина: дуб — добрий лікар!

Народна медицина: дуб — добрий лікар!

20 Травня, 2025
Молоко та молочні продукти на ринках продаватимуть за новими правилами

Молоко та молочні продукти на ринках продаватимуть за новими правилами

20 Травня, 2025

Останні публікації

Молода капуста, запечена з йогуртовим соусом: рецепт від Євгена Клопотенка

Молода капуста, запечена з йогуртовим соусом: рецепт від Євгена Клопотенка

20 Травня, 2025
Чому з’являється білий наліт на аґрусі та як з ним боротися

Чому з’являється білий наліт на аґрусі та як з ним боротися

20 Травня, 2025
Народна медицина: дуб — добрий лікар!

Народна медицина: дуб — добрий лікар!

20 Травня, 2025
Молоко та молочні продукти на ринках продаватимуть за новими правилами

Молоко та молочні продукти на ринках продаватимуть за новими правилами

20 Травня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти