Запашний і дуже корисний сироп із липи, який дещо нагадує мед, можна подавати взимку до чаю, кави, інших гарячих напоїв та млинців.
- 200 г квіток липи
- 2,5 склянки цукру
- 1 склянка води
- пів лимона
Квіточки липи зривайте, коли розпустяться. Викладіть у миску та залийте холодною водою. На них завжди налипають комашки, яких і змиєте водою. Не переживайте, що зникне аромат — його в сиропі буде вдосталь, так само, як і смаку. Промиті квітки викладіть у ємність із антипригарним дном: казанок, каструлю або сотейник. Засипте цукром.
Оскільки має вийти густий сироп, то цукру треба додати в 2,5 рази більше, ніж рідини. Влийте воду та помістіть ємність на плиту на середній нагрів. Вода не обов’язково має повністю вкривати липовий цвіт, під час варіння він утрамбується. Відваріть приблизно 25—35 хв. на слабкому вогні, щоб липовий цвіт віддав свій аромат і смак рідині (що довше варите, то густішим буде сироп). Після чого вимкніть вогонь і трохи остудіть варення, якщо відразу дегустуватимете. Якщо ж плануєте закрити в банки, то простерилізуйте їх і залийте через ситечко. Макуху, що залишилася на ситечку, додавайте при заварюванні чаю (хоча за бажання можна залишити квітки й у сиропі).
Закрийте під ключ. Виходить близько 350—400 мл.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.