Лікар-дієтолог Віра Мала розповіла про оптимальну добову норму червоного м’яса у раціоні людини - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Краса та здоров’я Здорові будьмо

Лікар-дієтолог Віра Мала розповіла про оптимальну добову норму червоного м’яса у раціоні людини

10 Липня, 2018
in Здорові будьмо
0
Лікар-дієтолог Віра Мала розповіла про оптимальну добову норму червоного м’яса у раціоні людини
0
Поділилося
39
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

За даними Міжнародного агентства з вивчення раку при ВООЗ червоне м’ясо віднесене до «скоріше за все канцерогенних продуктів», а термічно оброблене – до «продуктів, що спричиняють рак у людей». Твердження, очевидно, не певне і більше схоже на припущення.

Як зауважує наш консультант лікар-дієтолог Віра Мала, базується воно на таких самих непевних результатах дослідження Медичної школи з вивчення народного здоров’я при Гарвардському університеті (США). Там упродовж близько 30 років науковці спостерігали за здоров’ям понад 100 тис. пацієнтів. Раціон харчування тих, хто захворів і навіть помер, дав змогу дійти висновку, що занадто часте споживання червоного м’яса призводить до істотного зростання ризику смертності від раку і хвороб серцево-судинної системи.

Як відомо, уточнює фахівець, до червоного м’яса належать яловичина й телятина, баранина, дичина, індичатина, до певної міри – свинина. Колір зумовлений наявністю міоглобіну – специфічного киснезв’язувального білку, що міститься в м’язах. У вільному стані міоглобін – високотоксична сполука. До того ж його великі молекули можуть закупорювати канальці нирок і призводити до їх відмирання. Але такі передумови в організмі виникають лише зрідка.

Натомість залізо в складі молекули свідчить про можливість використовувати її для подолання, наприклад, недокрів’я нарівні з додатковим гемоглобіном, що надходить ззовні в складі їжі, зокрема й м’яса. З другого боку, в будь-якому м’ясі, в тому числі курятині, є так звані насичені жири, у великих кількостях як «поганий холестерин» шкідливі для здоров’я. Тож аби не перебрати норму, Віра Мала радить споживати нежирне м’ясо з розрахунку 0,5 кг на тиждень (70 г на день). А ізраїльські онкологи запевняють, що шкоди від м’яса, в тому числі червоного, буде менше, якщо м’ясні страви вживати разом із зеленими овочами в пропорції 1:2. Тобто до м’яса має бути гарнір не з каш, картоплі або макаронів, а свіжі шпинат, броколі, цвітна і білокачанна капуста, огірки, листковий салат, будь-яка зелень, як-от петрушка, кіндза, кріп, селера, пастернак.

Попередня публікація

Чому роботодавці вимагають військовий квиток

Наступна публікація

Будьмо оптимістами або чому важливо уміти радіти життю

Схожі публікації

Нирки мовчать. Але вони запам’ятовують усе!
Здорові будьмо

Печінка. Серце. Гормони. Сім простих кроків до відновлення

8 Грудня, 2025
Коли настає менопауза…
Здорові будьмо

Коли настає менопауза…

4 Грудня, 2025
Обпеклися? Дійте відразу!
Здорові будьмо

Обпеклися? Дійте відразу!

1 Грудня, 2025
Кислотність шлунка: від чого залежить і як нормалізувати
Здорові будьмо

Кислотність шлунка: від чого залежить і як нормалізувати

28 Листопада, 2025
Солоного менше — судинам легше
Здорові будьмо

Солоного менше — судинам легше

24 Листопада, 2025
Про здоров’я кісток починайте дбати замолоду
Здорові будьмо

Про здоров’я кісток починайте дбати замолоду

20 Листопада, 2025
Наступна публікація
Будьмо оптимістами або чому важливо уміти радіти життю

Будьмо оптимістами або чому важливо уміти радіти життю

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Щоб пічка довше гріла

Щоб пічка довше гріла

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Щоб пічка довше гріла

Щоб пічка довше гріла

10 Грудня, 2025
Зміни в актовому записі цивільного стану: як внести

Зміни в актовому записі цивільного стану: як внести

10 Грудня, 2025
Калину зберігають у кетягах

Калину зберігають у кетягах

9 Грудня, 2025
Щоб бути готовими до екстреної зупинки ліфта

Щоб бути готовими до екстреної зупинки ліфта

9 Грудня, 2025

Останні публікації

Щоб пічка довше гріла

Щоб пічка довше гріла

10 Грудня, 2025
Зміни в актовому записі цивільного стану: як внести

Зміни в актовому записі цивільного стану: як внести

10 Грудня, 2025
Калину зберігають у кетягах

Калину зберігають у кетягах

9 Грудня, 2025
Щоб бути готовими до екстреної зупинки ліфта

Щоб бути готовими до екстреної зупинки ліфта

9 Грудня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти