У населених пунктах, де ведуться активні бойові дії, часто виходять із ладу комунікації. Без газу та електроенергії важко приготувати повноцінну їжу. Проте є крупи, які можна не варити.
Гречка. Залити крупу чистою водою у пропорції 1:2 і залишити на 5—8 год., доки набухне. Далі посолити
та засмачити олією.
Також можна звечора залити гречку кефіром, ряжанкою чи йогуртом. Та тримати ніч у прохолодному місці — дуже поживний і корисний варіант.
Пластівці (вівсяні, гречані тощо). Їх можна розвести водою кімнатної температури, компотом (консервованим), будь-яким кисломолочним продуктом (або розведеною навпіл із водою сметаною) до бажаної консистенції. Для несолодкого варіанту додайте сіль, олію та спеції. Витримайте 2—4 год.
Такі каші навіть корисніші за варені. Їх ще називають «живими», адже зберігають вітаміни та сприяють
відновленню сил.