Якщо думаєте, що з їжі взяти в дорогу, то пропонуємо варіант ситного перекусу — котлети в тісті. Звичайно, котлетки свої, домашні.
Тісто:
- 250 г борошна
- 125 мл молока
- 25 г вершкового масла
- 1 чайна ложка цукру
- 7 г свіжих дріжджів
- чверть чайної ложки солі
Котлети:
- 500 г фаршу
- 40 г черствого батона
- маленька цибулина
- 1 зубчик часнику
- 1 яйце
- 1 білок
- олія
- 0,5 чайної ложки солі
- дрібка чорного меленого перцю
Для змащування:
- 1 столова ложка молока
- 1 яєчний жовток
Усього із зазначеної в рецепті кількості інгредієнтів виходить 8 домашніх котлет у тісті. У теплій воді розчинити дріжджі та цукор. Підсипати 50 г борошна (від загальної кількості), перемішати. Поставити в тепло на 15 хв. до утворення пінної шапочки. Додати в опару сіль. Поступово всипати борошно. Коли воно зволожиться, по шматочку ввести розм’якшене вершкове масло, замісити тісто. В результаті через 10 хв. замішування повинен вийти гладенький і м’який колобок. У процесі замішування самостійно регулюйте кількість борошна: якщо бачите, що тісто занадто вологе та липке, підсипте ще. Викласти тісто в змащену олією миску, прикрити легким рушником і поставити в тепло на 1 год. Потім обім’яти, знову округлити й дати підійти ще 40—50 хв.
За цей час приготувати котлети. Батон (без скоринок) замочити у воді, віджати. Цибулину та часник натерти на дрібній тертушці. У велику миску викласти фарш. Додати цибулю з часником, батон та яйце. Крім того, для змащування заготовок знадобиться яєчний жовток, тому білок також додайте у фарш. Посолити, поперчити. Добре перемішати. Щоб при смаженні котлети добре тримали форму, фарш потрібно відбити (покидати з силою в миску). Краще це робити в цупкому пакеті — зручно, і все довкола залишається чистим. Підготовлений таким чином фарш розділити на 8 рівних частин і сформувати котлети.
Швидко обсмажити з обох боків до рум’яної скоринки. До готовності доводити не треба, адже потім вони запікатимуться. Обсмажені котлетки перекласти на тарілку, застелену паперовими рушниками. Вони вберуть зайвий жир. Присипати стіл невеликою кількістю борошна й розкачати тісто на прямокутник 3—4 мм завтовшки. Розрізати на 8 маленьких прямокутних заготовок максимально однакового розміру.
На серединку кожної викласти котлетки, що вже встигли охолонути, й обгорнути тістом. Добре защипнути та перевернути швом донизу. Викласти заготовки на деко, застелене пергаментом. Прикрити легким рушником, щоби не обвітрилися. Залишити підніматися хвилин на 30 за кімнатної температури. Змішати жовток і молоко. Змастити котлетки в тісті. За бажанням, можна присипати кунжутом чи маком. Відправити в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку хвилин на 20—25. Готовим котлетам у тісті дати трохи «відпочити» під легким рушником, і можна подавати.
Чудова домашня випічка для всієї родини. З таким саме тістом можна приготувати й домашні сосиски.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.