Кмин: на кухні та в аптечці - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Краса та здоров’я Здорові будьмо

Кмин: на кухні та в аптечці

13 Лютого, 2020
in Здорові будьмо, Рослини-цілителі
0
Кмин: на кухні та в аптечці
0
Поділилося
346
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Насіння кмину має злегка пряний і гіркуватий присмак. Люди використовували його ще 5 тисячоліть тому. Нині кмин застосовують у кулінарії, але не менш популярний він і в народній медицині.

Ним ароматизують хліб, сири, соуси. Кмин прекрасно поєднується з м’ясом, особливо жирним, причому в будь-якому вигляді, ним ароматизують ковбаси. Входить до знаменитої приправи «карі». Дуже смачний оселедець, маринований у кмині. Ця приправа добре поєднується з овочами — картоплею, капустою, бобовими, а також із грибами, його додають у салати зі свіжих овочів. У багатьох країнах без нього не уявляють випічку — кекси, бублики тощо. Дрібку кмину кладуть у супи. Додають за 15—20 хв. до закінчення приготування гарячих став. Насіння використовують у маринадах для засолювання томатів і огірків, при квашенні капусти. Кмин поліпшує смак напоїв, зокрема квасу і пива, в деяких країнах роблять кминну горілку. Однак додавати його треба в міру, бо може повністю змінити смак страв. З насіння готують ефірну олію з пряним ароматом.

Кмин сприяє травленню, ефективний проти здуття живота, метеоризму (навіть у немовлят), кишкових спазмів, ефективно бореться зі шкідливими бактеріями. Це заспокійливий, сечогінний та легкий проносний засіб, має відкашлювальний ефект. Дуже сильний спазмолітик, а ще сприяє підвищенню лактації у жінок. Старі люди вживають кмин, аби поліпшити концентрацію уваги і сон, подолати неврози. Для збудження апетиту жують по 10—20 зерен кмину за 1 год. до вживання їжі. Кминною олією натирають болючі місця при застуді, невралгії, захворюваннях шкіри, суглобів.

Відвар: столову ложку насіння кип’ятять у склянці води 5 хв., настоюють 10 хв. Приймають двічі на день натщесерце маленькими ковтками. Для підвищення лактації готують слабкий відвар: 2 чайні ложки сировини заливають 2 склянками окропу. П’ють по третині склянки відвару під час уживання їжі. Ванни з відваром кмину використовують при нервових розладах, спазмах, як тонізуючий засіб.

Настій: столову ложку перемеленого насіння запарити склянкою окропу, настояти до охолодження, процідити крізь дрібне сито. Приймати до 6 разів на добу по 2—3 столові ложки. Дітям можна додавати мед або цукор, давати по чайній ложці 3—4 рази на добу.

Як заспокійливий засіб можна приготувати такий збір: корінь валеріани, трава собачої кропиви, насіння кропу та кмину змішують у рівних пропорціях. 2 столові ложки суміші заливають склянкою окропу, настоюють 20—30 хв., потім проціджують. Приймають по півсклянки 2—3 рази на день.

Для лікування вушних хвороб, зокрема отитів, беруть цибулину, роблять усередині ямку, засипають туди чайну ложку кмину та запікають у духовці. З іще гарячої цибулини віджимають сік і теплим закапують у вуха по 2—4 краплі двічі на день.

Кмин не можна вживати особам із підвищеною кислотністю, гастритом, виразкою шлунка, жовчнокам’яною хворобою, недугами серця, хворим на діабет. Жінкам під час вагітності також слід споживати кмин з обережністю. У великій кількості він може спричинити подразнення шлунка.

Можна довго зберігати насіння кмину в герметично закритому посуді. Мелене швидко втрачає аромат і смак. Зонтики з насінням кмину збирають на початковій стадії побуріння, бо повністю дозріле насіння осипається. Їх зрізують, в’яжуть у жмутки і підвішують у тіні для дозрівання. Можна розсипати тонким шаром на підстилці.

Лідія ГЕРАЩЕНКО.

Попередня публікація

Анна Герман: білий ангел світової естради

Наступна публікація

Картопляні плескачі -- просто і напрочуд смачно

Схожі публікації

Тригерні точки: як боротися з м’язовими затисками
Здорові будьмо

Тригерні точки: як боротися з м’язовими затисками

2 Червня, 2025
Скільки білка необхідно споживати людям старшого віку?
Здорові будьмо

Скільки білка необхідно споживати людям старшого віку?

29 Травня, 2025
Із потеплінням кількість випадків ботулізму зростає
Здорові будьмо

Із потеплінням кількість випадків ботулізму зростає

27 Травня, 2025
Чим цінні квіти акації
Здорові будьмо

Чим цінні квіти акації

26 Травня, 2025
Заклало вуха: коли варто турбуватися
Здорові будьмо

Заклало вуха: коли варто турбуватися

23 Травня, 2025
Бережіться сонця
Здорові будьмо

Бережіться сонця

21 Травня, 2025
Наступна публікація
Картопляні плескачі — просто і напрочуд смачно

Картопляні плескачі -- просто і напрочуд смачно

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

2 Червня, 2025
Тригерні точки: як боротися з м’язовими затисками

Тригерні точки: як боротися з м’язовими затисками

2 Червня, 2025
Які умови призначення пенсії постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи?

Які умови призначення пенсії постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи?

2 Червня, 2025
Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

30 Травня, 2025

Останні публікації

Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

2 Червня, 2025
Тригерні точки: як боротися з м’язовими затисками

Тригерні точки: як боротися з м’язовими затисками

2 Червня, 2025
Які умови призначення пенсії постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи?

Які умови призначення пенсії постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи?

2 Червня, 2025
Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

30 Травня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти