Любителі кави, які не лінуються висушувати кавову гущу, змішують її з ґрунтом перед посівом насіння на розсаду або пересадкою кімнатних рослин. Кава добре розпушує ґрунт, покращує його водопроникність і містить корисні макро- та мікроелементи, особливо азот.
Дуже рекомендують додавати кавову гущу в ґрунт для розсади помідорів та баклажанів. Деякі городники бояться використовувати її, бо впевнені: кава розкислює ґрунт.
Але це міф. Збільшити кислотність ґрунту здатна необроблена кава, а обсмажена і вже використана за призначенням має близьку до нейтральної реакцію.
Добриво з кавової гущі може бути корисним помідорам, огіркам, баклажанам, трояндам, азаліям, камеліям, гортензіям, папоротям, рододендронам.