Варена картопля, фарширована грибами і запечена під сиром в духовці — класичне смачне поєднання інгредієнтів!
* 4 великі (по 200–250 г) відварені в мундирі і охолоджені картоплини
Грибна начинка:
* 250 г печериць
* 1 середня цибулина
* 2 столові ложки з гіркою сметани (20%)
* вершкове масло та олія (для смаження)
* 100 г твердого сиру (Російський, Голландський тощо)
* 0,5 чайної ложки солі
* дві дрібки чорного меленого перцю
Для грибної начинки цибулю дрібно нарізати. Вибрати кілька середніх шампіньйонів і нарізати 8 тонких пластинок — вони знадобляться для оздоблення. Решту грибів дрібно нарізати. Сир натерти на середній тертушці. Розділити на 2 частини (приблизно). Одну будемо додавати в начинку, а іншою притрусимо картоплю зверху. На вершковому маслі та олії обсмажити до рум’яності цибулю, помішуючи. Окремо також на суміші масел обсмажити гриби до повного випаровування вологи. З’єднати з цибулею. Додати сметану, посолити і поперчити за смаком (врахуйте, що в сирі також є сіль), перемішати. Тримати на вогні грибний соус, помішуючи, ще 2–3 хв. Зняти з вогню. Остудити до кімнатної температури. Охолоджені гриби з’єднати з частиною сиру. Картоплю очистити від шкірки, розрізати вздовж на дві половинки. Вирізати човники: для цього маленьким ножем намітити товщину стінок (близько 1 см), внутрішню частину нарізати решіткою та вибрати ложкою. Намагайтеся не прорізати картоплини до дна. У рецепті м’якоть з картоплі не використовуємо. Її можна застосувати в іншій страві, наприклад, приготувавши оладки з картоплі або додавши в суп. Деко змастити олією. Викласти картопляні заготовки. Нафарширувати начинкою — її можна викладати врівень або з невеликою гіркою. Притрусити сиром і прикрасити пластинками грибів. Запікати в розігрітій до 200 градусів духовці близько 20 хв. або до рум’яності. Подавати, як і всі страви з картоплі, теплою.
Поради: картоплю для фарширування беріть велику, інакше буде важко вирізати серединку, та й місця для начинки залишиться мало. Легше вирізати з холодної картоплі, яка вже полежала в холодильнику. Вона не кришиться і тримає форму. Щоб картопляний човник вийшов більш рум’яним, перед запіканням змастіть його зовнішні стінки олією.
Готувала Диана ШЕПЕЛЬ.