Ніжні тоненькі кружальця картоплі в ароматному вершковому соусі під сирною скоринкою. Дуже смачно і просто!
* 600 г картоплі
* 200 мл вершків (від 20%)
* 200 мл молока
* 100 г твердого сиру
* 1 зубчик часнику
* 0,5 чайної ложки солі
* чорний мелений перець
Картоплю почистити, нарізати тонкими кружальцями завтовшки 2–3 мм. Нарізка картоплі дуже важлива, дуже тонкими робити не варто (так, щоб пластинки просвічувалися), але і товсто нарізати теж не потрібно. Часник дуже дрібно нарізати. Сир натерти на крупній тертушці. У каструлю налити вершки і молоко, покласти часник, трохи посолити. Довести до кипіння, потім опустити картоплю. Варити на середньому вогні під кришкою 7–12 хв. Час варіння залежить від сорту картоплі, він повинен бути готовим приблизно на дві третини. Форму щедро змастити маслом (розраховано на форму приблизно 21×14 см). Занадто маленьку за розмірами ємність брати не потрібно, тому що всю картоплю потрібно викласти максимум в два шари. Кружечки картоплі витягти з каструлі за допомогою шумівки. Ложкою або виделкою (бо картопля гаряча) викласти половину кружечків в один шар у вигляді черепиці, поперчити. Зверху викласти другу половину кружечків, також поперчити. Залити сумішшю, в якій варилася картопля. Притрусити сиром. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку. Готувати 15–20 хв. Тримати за більш високої температури або довше, ніж зазначено, не варто. Тому що суміш вершків і молока може перекипіти та згорнутися, що зіпсує смак страви. Викласти на тарілку картоплю з соусом, в якому вона запікалася. Можна використовувати як гарнір до м’ясних чи рибних страв або як самостійну страву.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.