Хліб у формі гармошки не тільки цікавий на вигляд, його ще й дуже зручно їсти: не потрібно різати, просто відламуємо скибочки — вони легко відокремлюються. Так цікаво відламувати собі такі апетитні «пелюстки»! Тільки подивіться, який ніжний м’якуш! Він практично невагомий.
- 400—450 г борошна
- 150 мл молока
- 100 мл води
- 50 г вершкового масла (в тісто)
- 70 г вершкового масла (для формування)
- 18 г свіжих дріжджів
- 1 чайна ложка солі
- 1 столова ложка цукру
Насамперед готуємо опару: в теплій воді розчинити цукор і дріжджі. Потім додати близько 100 г просіяного борошна й добре перемішати. Поставити в тепло на 15—20 хв. до утворення пінної шапочки. Розтопити 50 г масла — воно має бути трохи теплим, додати в опару, перемішати. Влити тепле молоко. Додати сіль. Потім поступово ввести в тісто борошно, що залишилося, і замісити тісто. Борошна може знадобитися більше або менше — кількість залежить від його вологості.
Вимішувати тісто близько 15 хв. — воно стане еластичним і перестане липнути до рук. Сформувати колобок і дати йому відстоятись в теплі близько 1 год. до збільшення в об’ємі. Потім трохи обім’яти й розкачати пласт, приблизно 0,5 см завширшки. Для формування хліба використовуємо форму для кексу (22х8 см). Нарізати тісто квадратами (приблизно 16 шт.) зі стороною, що дорівнює ширині форми.
Розтопити масло, що залишилося, і щедро змастити квадратики. Викласти «цеглинки» одну біля одної. Форму повністю не наповнюйте, оскільки заготовки ще сильно виростуть. Поки хліб підходитиме, щоб заготовки не впали, поставте з внутрішнього боку форми підтримуючу «розпірку» з пергаменту. А в міру збільшення об’єму хліба приберіть її. Поставити заготовку з хлібом у тепло на 1 год. Випікати буханець у заздалегідь розігрітій до 190 градусів духовці близько 25—30 хв., або до рум’яної скоринки. Дайте трохи охолонути хлібу в формі, потім вийміть і дайте охолонути на решітці.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.