Стресова ситуація, зміна звичного харчування можуть призвести до зростання захворюваності, зниження імунітету, підвищення сприйнятливості до інфекцій, наголошує дієтолог Ольга БЕЗУГЛА.
Збалансувати раціон мінімальними затратами та зусиллями можна. Як саме?
- Коли ми споживаємо продукти однієї группи, наприклад, лише вуглеводи, то насичення менше. Коли доповнюємо нашу тарілку, крім вуглеводів, по можливості білком і овочами, плюс жири, то насичення вище, а це означає, що наступне відчуття голоду виникне значно пізніше.
- Віддавайте перевагу продуктам тривалого зберігання, а також тим, що не потребують спеціальних умов зберігання, вони дозволять у разі відсутності електрики харчуватися повноцінно.
- Вуглеводи – найдоступніше джерело енергії. Беріть їх із круп, крохмалистих овочів, хліба, макаронів. За можливості чергуйте їх та обирайте цільнозернові.
- Доповнюйте вуглеводи джерелами білка – м’ясо, сир, яйця, наприклад. Альтернатива – м’ясні та рибні консерви або рослинний білок: бобові, сочевиця, квасоля (підійдуть і консервовані).
- Потребу в клітковині закриваємо за рахунок споживання доступних овочів: капуста білоголова, заморожені, квашені чи консервовані овочі.
- Зверніть увагу на суху морську капусту, її можна замочити і додавати в салати – це чудове джерело йоду.
- Щоб отримати більше енергії, додавайте до раціону жири, наприклад, горіхи та рослинну олію (джерело вітамінів А, Д, Е, фолієвої кислоти), насіння, сало.
Усі наведені вище рекомендації, звісно, не стосуються тих ситуацій, коли немає доступу до їжі.