Груші та яблука заготовляйте правильно - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

Груші та яблука заготовляйте правильно

26 Вересня, 2022
in Домашній технолог
0
Груші та яблука заготовляйте правильно
0
Поділилося
134
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

НЕ ПІДХОДЯТЬ ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ
 Падалиця: після удару об землю на яблуку чи груші залишається вм’ятина, в цьому місці вони досить швидко починають псуватися.

Із ознаками ураження хворобою, зокрема паршею. Це плоди з темними плямами та тріщинами, на місці яких швидко розвивається гнилизна.

Пошкоджені комахами-шкідниками (наприклад, плодожеркою). Такі загниють ще швидше, ніж хворі на паршу.

Недорозвинені дрібні з глибини крони не лежатимуть, тому краще пустити їх на сік чи закласти в компост.

КОЛИ І ЯК ЗНІМАТИ

Орієнтуйтесь на появу типового для сорту забарвлення плодів і терміни дозрівання. Першим прибирайте врожай осінніх сортів, потім – зимових, і останніми – пізньозимових (для них, до речі, навіть бажано, щоб пройшли через невеликі заморозки до мінус 1 градуса, що сприяє прояву забарвлення і набору цукру в м’якоті).

Знімаючи плоди, найчастіше господарі просто тягнуть їх униз. У цьому разі великий ризик відламати шматочок гілки, травмувавши дерево. Крім того, часто відривається й плодоніжка. На яблуку чи груші утворюється невелика ранка, в якій швидко розвивається гнилизна. Тому на зберігання закладайте їх із плодоніжкою.

Беріть плід знизу повною долонею (не пальцями) і, трохи повертаючи і натискаючи на плодоніжку, відривайте разом із нею. Складайте в сітчасті ящики. Урожай краще зберігати невеликими партіями у 2–3 шари.

Ящики з яблуками та грушами перед зберіганням потрібно поступово охолодити. Для цього на день–два поставте їх у холодні сіни або тінисте місце, захищене від нічних опадів. А вже потім опустіть у сховище зі стабільною температурою плюс 4–5 градусів і підвищеною вологістю (при вологості 60–70 відсотків шкірка починає в’янути, і плоди втрачають свої якості).

Але не зберігайте яблука та груші разом із картоплею, яка виділяє речовини, що сприяють швидкому дозріванню та перезріванню фруктів. При цьому в плодів часом з’являється присмак картоплі та землі. Якщо ж немає можливості зберігати окремо, надягніть на ящики великі пластикові пакети, але не зав’язуйте щільно, а загорніть, щоб був повітрообмін.

Підготував Руслан ВЛАСЕНКО.

Попередня публікація

Чи варто виходити надвір із мокрою головою?

Наступна публікація

Мандрики: традиційне українське печиво

Схожі публікації

7 порад, як приготувати домашній класичний гамбургер
Домашній технолог

7 порад, як приготувати домашній класичний гамбургер

7 Травня, 2025
Шампіньйони чи печериці?
Домашній технолог

Шампіньйони чи печериці?

22 Квітня, 2025
Додайте у випічку мед
Домашній технолог

Додайте у випічку мед

1 Квітня, 2025
Борошно, яке збагатить випічку
Домашній технолог

Борошно, яке збагатить випічку

19 Березня, 2025
Як обрати зрілий ананас?
Домашній технолог

Як обрати зрілий ананас?

15 Січня, 2025
Як «роздягнути» фундук чи арахіс?
Домашній технолог

Як «роздягнути» фундук чи арахіс?

27 Листопада, 2024
Наступна публікація
Мандрики: традиційне українське печиво

Мандрики: традиційне українське печиво

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Цілющий салат з кропивою

Цілющий салат з кропивою

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Цілющий салат з кропивою

Цілющий салат з кропивою

21 Травня, 2025
Клумба зі… шлакоблоків

Клумба зі… шлакоблоків

21 Травня, 2025
Бережіться сонця

Бережіться сонця

21 Травня, 2025
Загальнонаціональна хвилина мовчання у громаді

Загальнонаціональна хвилина мовчання у громаді

21 Травня, 2025

Останні публікації

Цілющий салат з кропивою

Цілющий салат з кропивою

21 Травня, 2025
Клумба зі… шлакоблоків

Клумба зі… шлакоблоків

21 Травня, 2025
Бережіться сонця

Бережіться сонця

21 Травня, 2025
Загальнонаціональна хвилина мовчання у громаді

Загальнонаціональна хвилина мовчання у громаді

21 Травня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти