Урізноманітнити своє меню під час посту можна, замінивши складники традиційно м’ясних страв овочевими чи круп’яними. Такі страви не лише легкі і корисні для здоров’я, а й смачні, якщо проявите трохи фантазії й поекспериментуєте зі спеціями.
РІЗОТО З ОВОЧАМИ
* 200 г рису
* 300 г грибів
* солодка перчина
* 0,5 кг квасолі або банка консервованої
* цибулина
* 3 столові ложки соєвого соусу
* 3 зубчики часнику
* кілька ядер грецьких горіхів
* олія, сіль
* зелень петрушки
Подрібнену цибулю підсмажити на олії до м’якості, покласти промитий рис, половину товченого часнику і смажити 2 хв. Влити 0,5 л води, посолити, довести до кипіння, накрити кришкою і тушкувати 30-40 хв., поки рис стане м’яким. Підсмажити подрібнені гриби і нарізаний кубиками солодкий перець, у кінці покласти часник, що залишився. Овочі з’єднати з рисом, додати варену чи консервовану квасолю, соєвий соус, подрібнені горіхи і довести все до кипіння. Готову страву притрусити подрібненою петрушкою.
ГРЕЧАНІ ТЮФТЕЛЬКИ
* Склянка гречки
* 0,7 кг грибів
* 3 цибулини
* панірувальні сухарі
* томатний соус
* олія, сіль, перець
* зелень
Гречку зварити у підсоленій воді до готовності. Нарізані гриби і цибулю підсмажити до золотистого кольору, посолити, поперчити і подрібнити у блендері. Перемішати грибну масу з гречаною кашею, додати подрібнену зелень і сформувати кульки. Обваляти їх у борошні, потім у панірувальних сухарях й обсмажити на олії. Викласти у сотейник, залити томатним соусом, додати спеції за смаком і тушкувати 10 хв.
Леся ДЕМЧУК.