Ця рослина, яку ще називають тургун, тархун, острогін, – родич добре знайомого всім полину. Вирощують її заради молодих запашних листків та суцвіть.
Свіжими їх використовують як приправу до салатів, м’ясних страв, супів та борщів, соусів, сиру і масла, при засолюванні та консервуванні овочів та грибів. Із тархуном готують страви з рису, печериць, квасолі. Зеленню можна натирати м’ясо та птицю. Свіжу кладуть у страви перед споживанням, суху – у кінці приготування. З естрагоном виготовляють ароматизовані оцет, напої, гірчицю.
Листя багате на ефірні олії, має гострий смак, містить аскорбінову кислоту, рутин, каротин, смоли, фітонциди. У дієтичному харчуванні тархун рекомендують для поліпшення апетиту та обміну речовин, нормалізації кислотності шлункового соку, посилення травлення, при атеросклерозі та ущільненні стінок судин, як легкий сечогінний засіб. Естрагон поліпшує дихання, діє як тонізуючий та освіжаючий засіб. Але протипоказаний під час вагітності.
Зрізують зелень не раніше, ніж пагони виростуть до 20 см. Урожай із дорослих рослин можна збирати 3-4 рази на сезон.
Лідія ГЕРАЩЕНКО.