Домашня долма - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети

Домашня долма

29 Квітня, 2025
in Кухонні університети, Рецепти страв
0
Домашня долма
0
Поділилося
32
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Долма — страва грузинської, азербайджанської та турецької кухні. Як голубці з начинкою, але фарширується не капустяне, а виноградне листя. На відміну від голубців, долма завжди мініатюрна. У виноградне листя загорнута ароматна начинка, причому м’яса в ній багато, а рису — мало.

Для долми:

  •  500 г фаршу баранини
  •  4 столові ложки рису (сухого)
  •  50–60 виноградних листочків
  •  1 чайна ложка солі
  •  чверть чайної ложки чорного меленого перцю
  •  1 середня цибулина
  •  0,5 чайної ложки коріандру
  •  чверть чайної ложки зири
  •  3–4 листочки м’яти
  •  по пів пучечка кінзи та кропу
  •  300 мл м’ясного бульйону
  •  2 столові ложки олії
  •  50 мл мінеральної води в начинку
  •  2 чайні ложки томатної пасти

Для соусу:

  •  5 столових ложок сметани чи мацоні
  •  2 зубчики вичавленого часнику
  •  сіль (за смаком)
  •  кінза (за смаком)

Молоде виноградне листя вимити, бланшувати в підсоленому окропі (я заливаю окропом буквально на хвилину, щоб колір поміняло).

Цибулину нарізати кубиками, пасерувати на сковороді з розігрітою олією, щоб розм’якшилася, але залишилася соковитою. Така цибульна піджарка додасть долмі не лише смаку, а й соковитості.

Для начинки змішати: фарш (баранину беріть жирну, можна порубати або перемолоти на фарш) і трохи промитого сирого рису (в ідеалі використовувати круглий), пасеровану цибулю, посічені кінзу і кріп, трохи м’яти, сіль, перець, коріандр і зиру (спеції потовкти в ступці). Влити газовану воду — дивіться за консистенцією, начинка має здаватися «мокрою».

Начинити листя. Для цього обірвати хвостик біля основи. Покласти листок прожилками догори, а на нього — порцію начинки (трохи, коли начинки в долмі в міру, особисто мені вона здається смачнішою). Підняти бічні краї та згорнути трубочкою. Вийде маленька акуратна долма розміром з безіменний палець.

Дно каструлі або казана вистелити листям. Щільно укласти долму швом донизу.

Залити бульйоном, трохи підкисленою томатною пастою або томатним соком. До речі, не всі господині додають томат, але мені подобається, коли є легка кислинка. Рідина має доходити до середини верхнього шару долми. Зверху можна накрити листям, що залишилося, і придавити тарілкою (щоб листя не розкрилося і не спливло), а каструлю — кришкою.

Дочекатися, поки закипить. Зменшити вогонь і томити хвилин 40–50. Готовність ви легко визначите за ароматом. Хоча верхню долму все ж таки варто скуштувати, щоб переконатися в готовності.

Подавати із соусом зі сметани (або мацоні) та часнику, можна додати трохи зелені.

Валерій ВОЙДА, шеф-кухар. м. Ужгород.

Попередня публікація

Вишня без порослі

Наступна публікація

Вік для отримання водійських прав

Схожі публікації

Нічна вівсянка на ряжанці
Кухонні університети

Нічна вівсянка на ряжанці

30 Липня, 2025
Швидкий пиріг із літніми ягодами
Кухонні університети

Швидкий пиріг із літніми ягодами

24 Липня, 2025
Печінковий торт з домашнім майонезом
Кухонні університети

Печінковий торт з домашнім майонезом

16 Липня, 2025
Кабачкова «Вежа»
Кухонні університети

Кабачкова «Вежа»

15 Липня, 2025
Насипний полуничний пиріг
Кухонні університети

Насипний полуничний пиріг

14 Липня, 2025
Хрусткі сирні палички із зеленню
Кухонні університети

Хрусткі сирні палички із зеленню

11 Липня, 2025
Наступна публікація
Вік для отримання водійських прав

Вік для отримання водійських прав

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Нічна вівсянка на ряжанці

Нічна вівсянка на ряжанці

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Нічна вівсянка на ряжанці

Нічна вівсянка на ряжанці

30 Липня, 2025
Листя бораго в холодник і вінегрет додають

Листя бораго в холодник і вінегрет додають

30 Липня, 2025
Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

30 Липня, 2025
Які освітні пільги мають діти військових?

Які освітні пільги мають діти військових?

30 Липня, 2025

Останні публікації

Нічна вівсянка на ряжанці

Нічна вівсянка на ряжанці

30 Липня, 2025
Листя бораго в холодник і вінегрет додають

Листя бораго в холодник і вінегрет додають

30 Липня, 2025
Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

30 Липня, 2025
Які освітні пільги мають діти військових?

Які освітні пільги мають діти військових?

30 Липня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти