У моїй родині всі дуже люблять помідори. Надто ж велетенські рожеві. В сезон ми наїдаємося смачних салатів. Особливо любимо готувати їх із помідорів, сиру фета та базиліку. Однак розповісти хочу про те, як вирощую своїх улюбленців.
Справжньою помічницею мені в цьому є бурштинова кислота. Вона не вважається добривом, однак це потужний біостимулятор, який є джерелом енергії для рослин, підвищує їх імунітет і стійкість до несприятливих умов (холоду, спеки та посухи), збільшує врожайність. Оброблені бурштиновою кислотою помідори швидше достигають. Крім того, поліпшується їх смак. У розчині бурштинової кислоти я на добу замочую перед посадкою насіння, а потім промиваю під проточною водою та просушую. Це підвищує схожість посівів. Також поливаю ним розсаду після пересадки на город, щоб впоралась зі стресом.
Окрім поливів, можна обробляти помідори розчином бурштинової кислоти по листю. Це зручно робити, обприскуючи їх із пульверизатора. Часто використовувати препарат не потрібно, хоча продавці й кажуть, що передозування не чинить негативного впливу на рослини. Однак є відомості, що перевищення концентрації розчину може спричинити закислення ґрунту.
Концентрація залежить від типу обробки. Зазвичай 1 таблетку розчиняють у 1 л води. Готовий препарат зберігається до 3 діб, але краще використовувати його свіжим. У сухому вигляді може зберігатись до 3 років з дати виробництва.
Застосовую бурштинову кислоту й просто в профілактичних цілях. Це зменшує шанси на ураження посадок фітофторозом. Препарат можна використовувати разом із добривами.
Грамотне застосування бурштинової кислоти корисне і для іншої городини і, до речі, для кімнатних квітів.
Марина ЛЕВЧУК. Запорізька обл.