У цих маленьких качанчиках повно вітамінів, тому брюссельську капусту просто необхідно включати в свій раціон. А з таким соусом, який пропонуємо до цієї страви — ви обов’язково її полюбите.
* 500 г брюссельської капусти (свіжої або замороженої)
* 300 мл молока
* 40 г вершкового масла
* 1 столова ложка борошна
* 50 г твердого сиру (Російський, Голландський…)
* невеликий зубчик часнику
* сіль (за смаком)
* чорний мелений перець (за смаком)
Закип’ятити 1 л води, посолити (чайна ложка солі), в киплячу воду викласти всю капусту (сухі та пошкоджені листочки зняти). Варити від моменту закипання 8 хв. (важливо не переварити). Відкинути на друшляк, облити холодною водою (це робиться для того, щоб капуста не переварилася через підтримання температури і зберегла яскравий колір).
Для молочного соусу в товстостінну каструльку викласти масло, поставити на середній вогонь. Дочекатися, доки воно розтопиться, всипати борошно та інтенсивно перемішати, повинна вийти кашка. Просмажити, постійно помішуючи, близько 4–5 хв. Суміш не повинна підгоріти! Влити половину теплого молока (150 мл). Добре перемішати, щоб не було грудочок. Суміш невдовзі загусне і стане схожа на густий крем. Влити молоко, одночасно перемішуючи все вінчиком. Необхідно досягти шовковистої консистенції крему без грудочок. У молочний соус додати сіль і перець за смаком, вичавити зубчик часнику. Добре перемішати і дати знову закипіти. Зняти з вогню, викласти середньо натертий сир, перемішати до його розплавлення. Додати капусту, перемішати. Можна подавати і як самостійну страву, і на гарнір до м’яса, відвареної картоплі.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.