За народною грузинською традицією кожен гість – посланець Бога. Саме тому Грузія так славиться гостинністю. Грузинська кухня – напрочуд смачна, яскрава та самобутня. Не тільки шашлик і курча табака, а й багато місцевих страв давно стали інтернаціональними. На весь світ славляться пряні соуси, завдяки яким і створюється багатство смаку. Найпопулярнішим можна вважати соус ткемалі на основі аличі, відома й гостра приправа до м’яса – аджика, яка надає стравам дивовижних відтінків. А насичені смакові якості та яскравий аромат солінь нікого не залишать байдужими. Якщо хочете відчути пряність і гостроту грузинської кухні, зробіть на зиму заготовки, які додадуть звичним стравам незабутнього кавказького колориту!
АДЖИКА
* 5 кг помідорів
* 3 кг червоного солодкого перцю
* 1 кг яблук
* 4 головки часнику
* 300 г гострого перцю
* 200 г цукру
* 2 столові ложки солі
* 500 мл олії
Підготовлені овочі (перець почистити від насіння) по черзі пропустити через м’ясорубку. Скласти у велику каструлю. Додати цукор та олію, довести до кипіння. Зменшити вогонь і варити півгодини. За 5 хв. до готовності додати сіль, перемішати. Гарячу аджику закрутити в стерилізовані банки.
ЗЕЛЕНІ ПОМІДОРИ
* 500 г зелених помідорів
* головка часнику
* гострий перець
* пучок кінзи
Заливка:
* по 40 мл води та оцту
* по 0,5 столових ложок солі та цукру
Почищені перець і часник пропустити через м’ясорубку. Зелень порубати. Помідори розрізати навпіл, скласти у банки. Додати часник, перець і зелень. Для заливки змішати воду, сіль, цукор і оцет. Поставити на вогонь, довести до кипіння і залити помідори. Стерилізувати 15 хв., закрутити. Банки перевернути й залишити до повного остигання.
ТКЕМАЛІ
* 2 кг кислих слив
* по червоному та зеленому гострому перцю
* по пучку кінзи та кропу
* головка часнику
* 2-3 столові ложки цукру
* столова ложка солі
Сливи без кісточок пропустити через м’ясорубку. Додати цукор, сіль, перемішати. Поставити на плиту, довести до кипіння, варити 5 хв. Додати в соус подрібнений часник, рубану зелень і дрібно нарізаний перець без насіння. Перемішати та готувати ще 3 хв. Гарячим розкласти в стерилізовані банки й закрутити.
АДЖАПСАНДАЛІ
* 4 кг баклажанів
* по 1,5 кг помідорів і болгарського перцю
* 5 головок часнику
* 3–5 стручків гострого перцю
* склянка цукру
* 2 столові ложки солі
* склянка олії
* 150 мл оцту (9%)
Баклажани нарізати кружальцями або брусочками, скласти в миску, посолити, залишити на 30 хв. Потім промити, щоб позбутися гіркоти. Помідори, почищені перець, часник і гіркий перець перекрутити на м’ясорубці. Додати цукор, сіль, олію та оцет. Залити баклажани маринадом і тушкувати 30 хв. Гарячі овочі закрутити у стерилізовані банки.
Діана ШЕПЕЛЬ.