Аджика, ткемалі та аджапсандалі з гостинної Грузії - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети

Аджика, ткемалі та аджапсандалі з гостинної Грузії

3 Липня, 2018
in Кухонні університети, Рецепти страв
0
Аджика, ткемалі та аджапсандалі з гостинної Грузії
0
Поділилося
210
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

За народною грузинською традицією кожен гість – посланець Бога. Саме тому Грузія так славиться гостинністю. Грузинська кухня – напрочуд смачна, яскрава та самобутня. Не тільки шашлик і курча табака, а й багато місцевих страв давно стали інтернаціональними. На весь світ славляться пряні соуси, завдяки яким і створюється багатство смаку. Найпопулярнішим можна вважати соус ткемалі на основі аличі, відома й гостра приправа до м’яса – аджика, яка надає стравам дивовижних відтінків. А насичені смакові якості та яскравий аромат солінь нікого не залишать байдужими. Якщо хочете відчути пряність і гостроту грузинської кухні, зробіть на зиму заготовки, які додадуть звичним стравам незабутнього кавказького колориту!

АДЖИКА

* 5 кг помідорів

* 3 кг червоного солодкого перцю

* 1 кг яблук

* 4 головки часнику

* 300 г гострого перцю

* 200 г цукру

* 2 столові ложки солі

* 500 мл олії

Підготовлені овочі (перець почистити від насіння) по черзі пропустити через м’ясорубку. Скласти у велику каструлю. Додати цукор та олію, довести до кипіння. Зменшити вогонь і варити півгодини. За 5 хв. до готовності додати сіль, перемішати. Гарячу аджику закрутити в стерилізовані банки.

ЗЕЛЕНІ ПОМІДОРИ

* 500 г зелених помідорів

* головка часнику

* гострий перець

* пучок кінзи

Заливка:

* по 40 мл води та оцту

* по 0,5 столових ложок солі та цукру

Почищені перець і часник пропустити через м’ясорубку. Зелень порубати. Помідори розрізати навпіл, скласти у банки. Додати часник, перець і зелень. Для заливки змішати воду, сіль, цукор і оцет. Поставити на вогонь, довести до кипіння і залити помідори. Стерилізувати 15 хв., закрутити. Банки перевернути й залишити до повного остигання.

ТКЕМАЛІ

* 2 кг кислих слив

* по червоному та зеленому гострому перцю

* по пучку кінзи та кропу

* головка часнику

* 2-3 столові ложки цукру

* столова ложка солі

Сливи без кісточок пропустити через м’ясорубку. Додати цукор, сіль, перемішати. Поставити на плиту, довести до кипіння, варити 5 хв. Додати в соус подрібнений часник, рубану зелень і дрібно нарізаний перець без насіння. Перемішати та готувати ще 3 хв. Гарячим розкласти в стерилізовані банки й закрутити.

АДЖАПСАНДАЛІ

* 4 кг баклажанів

* по 1,5 кг помідорів і болгарського перцю

* 5 головок часнику

* 3–5 стручків гострого перцю

* склянка цукру

* 2 столові ложки солі

* склянка олії

* 150 мл оцту (9%)

Баклажани нарізати кружальцями або брусочками, скласти в миску, посолити, залишити на 30 хв. Потім промити, щоб позбутися гіркоти. Помідори, почищені перець, часник і гіркий перець перекрутити на м’ясорубці. Додати цукор, сіль, олію та оцет. Залити баклажани маринадом і тушкувати 30 хв. Гарячі овочі закрутити у стерилізовані банки.

Діана ШЕПЕЛЬ.

Попередня публікація

Аристократична бруківка «під натуральний камінь»

Наступна публікація

Психолог Вадим Рибачук розповів, як позбутися самотності

Схожі публікації

Молода капуста, запечена з йогуртовим соусом: рецепт від Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Молода капуста, запечена з йогуртовим соусом: рецепт від Євгена Клопотенка

20 Травня, 2025
Голубці: рецепт від Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Голубці: рецепт від Євгена Клопотенка

19 Травня, 2025
Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

16 Травня, 2025
Млинці на сухому молоці
Кухонні університети

Млинці на сухому молоці

15 Травня, 2025
Котлети з варених яєць
Кухонні університети

Котлети з варених яєць

14 Травня, 2025
Відбивні в сметанно-гірчичному соусі
Кухонні університети

Відбивні в сметанно-гірчичному соусі

13 Травня, 2025
Наступна публікація
Психолог Вадим Рибачук розповів, як позбутися самотності

Психолог Вадим Рибачук розповів, як позбутися самотності

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Молода капуста, запечена з йогуртовим соусом: рецепт від Євгена Клопотенка

Молода капуста, запечена з йогуртовим соусом: рецепт від Євгена Клопотенка

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Молода капуста, запечена з йогуртовим соусом: рецепт від Євгена Клопотенка

Молода капуста, запечена з йогуртовим соусом: рецепт від Євгена Клопотенка

20 Травня, 2025
Чому з’являється білий наліт на аґрусі та як з ним боротися

Чому з’являється білий наліт на аґрусі та як з ним боротися

20 Травня, 2025
Народна медицина: дуб — добрий лікар!

Народна медицина: дуб — добрий лікар!

20 Травня, 2025
Молоко та молочні продукти на ринках продаватимуть за новими правилами

Молоко та молочні продукти на ринках продаватимуть за новими правилами

20 Травня, 2025

Останні публікації

Молода капуста, запечена з йогуртовим соусом: рецепт від Євгена Клопотенка

Молода капуста, запечена з йогуртовим соусом: рецепт від Євгена Клопотенка

20 Травня, 2025
Чому з’являється білий наліт на аґрусі та як з ним боротися

Чому з’являється білий наліт на аґрусі та як з ним боротися

20 Травня, 2025
Народна медицина: дуб — добрий лікар!

Народна медицина: дуб — добрий лікар!

20 Травня, 2025
Молоко та молочні продукти на ринках продаватимуть за новими правилами

Молоко та молочні продукти на ринках продаватимуть за новими правилами

20 Травня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти