Аджика, ткемалі та аджапсандалі з гостинної Грузії - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети

Аджика, ткемалі та аджапсандалі з гостинної Грузії

3 Липня, 2018
in Кухонні університети, Рецепти страв
0
Аджика, ткемалі та аджапсандалі з гостинної Грузії
0
Поділилося
212
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

За народною грузинською традицією кожен гість – посланець Бога. Саме тому Грузія так славиться гостинністю. Грузинська кухня – напрочуд смачна, яскрава та самобутня. Не тільки шашлик і курча табака, а й багато місцевих страв давно стали інтернаціональними. На весь світ славляться пряні соуси, завдяки яким і створюється багатство смаку. Найпопулярнішим можна вважати соус ткемалі на основі аличі, відома й гостра приправа до м’яса – аджика, яка надає стравам дивовижних відтінків. А насичені смакові якості та яскравий аромат солінь нікого не залишать байдужими. Якщо хочете відчути пряність і гостроту грузинської кухні, зробіть на зиму заготовки, які додадуть звичним стравам незабутнього кавказького колориту!

АДЖИКА

* 5 кг помідорів

* 3 кг червоного солодкого перцю

* 1 кг яблук

* 4 головки часнику

* 300 г гострого перцю

* 200 г цукру

* 2 столові ложки солі

* 500 мл олії

Підготовлені овочі (перець почистити від насіння) по черзі пропустити через м’ясорубку. Скласти у велику каструлю. Додати цукор та олію, довести до кипіння. Зменшити вогонь і варити півгодини. За 5 хв. до готовності додати сіль, перемішати. Гарячу аджику закрутити в стерилізовані банки.

ЗЕЛЕНІ ПОМІДОРИ

* 500 г зелених помідорів

* головка часнику

* гострий перець

* пучок кінзи

Заливка:

* по 40 мл води та оцту

* по 0,5 столових ложок солі та цукру

Почищені перець і часник пропустити через м’ясорубку. Зелень порубати. Помідори розрізати навпіл, скласти у банки. Додати часник, перець і зелень. Для заливки змішати воду, сіль, цукор і оцет. Поставити на вогонь, довести до кипіння і залити помідори. Стерилізувати 15 хв., закрутити. Банки перевернути й залишити до повного остигання.

ТКЕМАЛІ

* 2 кг кислих слив

* по червоному та зеленому гострому перцю

* по пучку кінзи та кропу

* головка часнику

* 2-3 столові ложки цукру

* столова ложка солі

Сливи без кісточок пропустити через м’ясорубку. Додати цукор, сіль, перемішати. Поставити на плиту, довести до кипіння, варити 5 хв. Додати в соус подрібнений часник, рубану зелень і дрібно нарізаний перець без насіння. Перемішати та готувати ще 3 хв. Гарячим розкласти в стерилізовані банки й закрутити.

АДЖАПСАНДАЛІ

* 4 кг баклажанів

* по 1,5 кг помідорів і болгарського перцю

* 5 головок часнику

* 3–5 стручків гострого перцю

* склянка цукру

* 2 столові ложки солі

* склянка олії

* 150 мл оцту (9%)

Баклажани нарізати кружальцями або брусочками, скласти в миску, посолити, залишити на 30 хв. Потім промити, щоб позбутися гіркоти. Помідори, почищені перець, часник і гіркий перець перекрутити на м’ясорубці. Додати цукор, сіль, олію та оцет. Залити баклажани маринадом і тушкувати 30 хв. Гарячі овочі закрутити у стерилізовані банки.

Діана ШЕПЕЛЬ.

Попередня публікація

Аристократична бруківка «під натуральний камінь»

Наступна публікація

Психолог Вадим Рибачук розповів, як позбутися самотності

Схожі публікації

Хек у сметанному соусі
Кухонні університети

Хек у сметанному соусі

4 Липня, 2025
Полуничний молочний коктейль з бананом і морозивом
Кухонні університети

Полуничний молочний коктейль з бананом і морозивом

3 Липня, 2025
Чим залити холодник?
Домашній технолог

Чим залити холодник?

2 Липня, 2025
Кабачкові млинці
Кухонні університети

Кабачкові млинці

30 Червня, 2025
М’ятний сироп
Кухонні університети

М’ятний сироп

27 Червня, 2025
Апетитні котлети з крабових паличок із сиром
Кухонні університети

Апетитні котлети з крабових паличок із сиром

26 Червня, 2025
Наступна публікація
Психолог Вадим Рибачук розповів, як позбутися самотності

Психолог Вадим Рибачук розповів, як позбутися самотності

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Хек у сметанному соусі

Хек у сметанному соусі

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Хек у сметанному соусі

Хек у сметанному соусі

4 Липня, 2025
У липні — пора півники ділити й омолодити

У липні — пора півники ділити й омолодити

4 Липня, 2025
Нейропатичний біль: чому складно терпіти й важко лікувати

Нейропатичний біль: чому складно терпіти й важко лікувати

4 Липня, 2025
Довідка про зарплату до 2000 року: чи потрібно подавати

Довідка про зарплату до 2000 року: чи потрібно подавати

4 Липня, 2025

Останні публікації

Хек у сметанному соусі

Хек у сметанному соусі

4 Липня, 2025
У липні — пора півники ділити й омолодити

У липні — пора півники ділити й омолодити

4 Липня, 2025
Нейропатичний біль: чому складно терпіти й важко лікувати

Нейропатичний біль: чому складно терпіти й важко лікувати

4 Липня, 2025
Довідка про зарплату до 2000 року: чи потрібно подавати

Довідка про зарплату до 2000 року: чи потрібно подавати

4 Липня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти