Якщо у вас під час їжі або розмови виникає дискомфорт у роті, змінився смак звичних продуктів або з’явилося відчуття, ніби язик збільшився – це може свідчити про його запалення. «Порадниця» з’ясувала, чому воно виникає та чим загрожує.
ХВОРОБА БУВАЄ РІЗНОЮ
– Запальний процес у тканинах язика називається глоситом, – каже стоматолог-терапевт Наталія ГОЛОВНЯ. – Виникає внаслідок механічної травми, дії патогенних мікроорганізмів або як супутній симптом інших захворювань.
Глосит буває поверхневим і глибоким, гострим і хронічним, первинним і вторинним, катаральним (протікає з почервонінням, набряком, посиленим слиновиділенням) та десквамативним (зовнішній вигляд язика змінюється через хвороби травного тракту або порушення обміну речовин). Окремо виділяють вроджені аномалії розвитку язика: складчастий і ромбоподібний глосити, які зазвичай не потребують лікування.
Також буває гнійне запалення язика (абсцес або флегмона), при якому потрібне термінове хірургічне втручання.
ЧОМУ ВИНИКАЄ
За словами фахівця, основні причини виникнення глоситу – ураження слизової язика бактеріями або вірусами, термічні чи хімічні опіки ротової порожнини, травми (через гострі краї пломб, неправильно підібрані зубні протези), наявність хронічних захворювань внутрішніх органів, стоматиту, алергії. Чинниками ризику вважають і шкідливі звички, застосування агресивних ополіскувачів ротової порожнини, прийом деяких ліків. Хронічному перебігу глоситу сприяє тривалий вплив травмуючого фактора, дисбактеріоз, авітаміноз, зниження імунітету. Іноді причиною захворювання стає спадкова схильність.
ЗМІНЮЄТЬСЯ КОЛІР, СТРУКТУРА І ФОРМА
Прояви глоситу залежать від форми захворювання. При гострому перебігу спостерігається запалення язика, зміна його структури та кольору. Основний симптом хронічного глоситу – виникнення на язику наростів, схожих на папіломи.
Характерні загальні ознаки патології – набряклість і збільшення об’єму язика, поколювання або печіння при розмові чи прийомі їжі, зміна смакових відчуттів, біль різної інтенсивності (глосалгія), почервоніння або синюшність слизової оболонки, неприємний запах із рота, поява нальоту різного кольору.
При ускладнених формах погіршується й загальний стан пацієнта: виникають слабкість, підвищення температури тіла, утруднення ковтання, порушення мови.
ЯК ДІАГНОСТУВАТИ Й ЛІКУВАТИ
Зазвичай цим займається стоматолог. Він здатен виявити захворювання й навіть причину на основі огля ду ротової порожнини. Але можуть знадобитися додаткові обстеження, консультації отоларинголога, гастроентеролога, алерголога.
Терапія спрямована на усунення симптомів, а також лікування основного захворювання, що спровокувало запалення. З цією метою призначають імуномодулятори, протизапальні та антибактеріальні препарати, спеціальні аплікації на слизову оболонку рота та лікувальні полоскання (крім фурациліну й хлоргексидину), для цього застосовують розчин харчової соди, відвари ромашки, шавлії, календули.
ДІЄТА ТА ПРОФІЛАКТИКА
На час лікування пацієнту доведеться виключити з раціону занадто тверду, гарячу, гостру, кислу та солодку їжу. Рекомендують протерті супи, рідкі каші, пюре. Крім того, потрібно менше говорити.
Для профілактики двічі на рік відвідуйте стоматолога, щоб своєчасно пломбувати зуби, доглядати зубні протези та проводити професійну гігієну ротової порожнини. Вдома двічі на день чистіть не тільки зуби, а й язик, а також полощіть рот теплою водою після кожного прийому їжі.
Ірина КАДЧЕНКО.