У період пікніків головною стравою є соковитий ароматний шашлик. Напевне, у кожного є свій фірмовий, перевірений роками рецепт. Але чому б не відкрити для себе новий смачний варіант цієї страви?
У БІЛОМУ ВИНІ
* 2 кг свинячого ошийку
* склянка білого сухого вина
* чайна ложка коріандру
* мелений чорний перець і горошком, лавровий лист, сіль
М’ясо порізати невеликими шматочками, щоб у кожному був шар жиру – від цього шашлик буде соковитішим. Викласти в каструлю, приправити спеціями та залити білим сухим вином. Усе ретельно перемішати та поставити в прохолодне місце на 6-8 год.
Перед приготуванням шашлик посолити. Щільно нанизати на шампури. Смажити над розпеченим вугіллям, поливаючи м’ясо маринадом із сухого вина.
ГІРЧИЧНИЙ СОУС
Шашлик, звісно ж, смачний сам по собі. Але пряний соус зробить його ще апетитнішим й допоможе розкрити смак м’яса.
* 2-3 зубчики часнику
* 4 столові ложки гірчиці із зернами
* 3 столові ложки томатної пасти
* чайна ложка соку лимона
* сіль, цукор – за смаком
* кріп, петрушка, кінза
Зелень і часник подрібнити. Змішати гірчицю, томатну пасту та лимонний сік, з’єднати із зеленню, додати сіль, цукор. Перемішати й дати настоятися.
ТА ЧАСНИКОВИЙ
* 3 зубчики часнику
* 2 помідори
* по 2 столові ложки олії і води
* столова ложка соку лимона
* сіль, кріп, васильки, петрушка
Зелень подрібнити, помідори протерти крізь сито, часник пропустити через прес. З’єднати всі інгредієнти та добре перемішати.
БОНУС. СЕКРЕТИ ШАШЛИКУ
* Якщо сумніваєтесь у ніжності купленого м’яса, додайте в маринад кислоту, але не оцет. Професіонали радять використовувати лимонний, апельсиновий або гранатовий соки, кисломолочні продукти (кефір, сметану), пиво або сухе біле вино. Після ночі в кислому маринаді навіть із дуже жорсткої яловичини вийде чудовий шашлик.
* Щоб продукт краще просочився маринадом, проколіть його в кількох місцях виделкою.
* Нарізайте м’ясо поперек волокон шматочками приблизно по 3,5×3,5 см. Так шашлик добре промаринується та просмажиться. Надто великі шматки не просмажуються, маленькі – виходять сухими.
* Аби м’ясо стало м’яким, у маринад можна додати мінеральну газовану воду.
* М’ясо потрібно розташовувати над розпеченим вугіллям на відстані не менше 15 см.
* Шампури або решітку перед використанням потрібно трішки нагріти над вугіллям і змастити олією, щоб у процесі смаження м’ясо не прилипало до металу.
Діана ШЕПЕЛЬ.