Розкажіть, будь ласка, про рослину якон. Чув, її успішно вирощують у наших умовах. А ще казали, що корисна при діабеті. Як за нею доглядати і як використовувати?
Ігор ДМИТРУК. Чернігівська обл.
Якон цінують за коренеплоди, та в Україні ця культура лише набуває популярності. Це близький родич соняшника й топінамбура. Його підземні плоди можуть виростати завдовжки близько 20 см та важать до 500 г.
У себе на батьківщині, в Південній Америці, рослину вирощують як багаторічник, у наших кліматичних умовах – як однорічну культуру.
ЧИМ КОРИСНИЙ
Коренеплоди містять інулін, особливо корисний хворим на цукровий діабет, адже знижує рівень цукру в крові. Тому в Америці цю рослину вирощують заради отримання інуліну в промислових масштабах. Крім того, в яконі наявні амінокислоти, білок, вітаміни С, В1, В2, РР, Е, А, калій, натрій, залізо, фосфор, селен та інші корисні елементи. Але вирощений на півдні цінніший, ніж той, що росте в холодніших широтах. Містить мало калорій, тому цікавий тим, хто бореться із зайвою вагою. У 100 г бульб – 60 ккал, за що його називають «дієтичною картоплею». Якон надовго вгамовує голод і виводить із організму зайву рідину, знижує рівень холестерину в крові, що позитивно впливає на серцево-судинну систему. Завдяки високому вмісту волокон поліпшує роботу кишечника, допомагає від закрепів. Зелена маса якону – цінна кормова культура.
РОЗМНОЖЕННЯ
Основний спосіб розмноження – з бруньок кореневищ і зеленими живцями. Розмноження насінням у наших умовах неможливе, бо рослина не встигне дати плоди. Щоб розмножити кореневищами, в лютому їх дістають із підвалу, промивають у слабкому розчині марганцівки та розрізують так, щоб на кожному шматочку лишилось по 1–2 бруньки. Розрізи припудрюють золою та висаджують у горщики для проростання.
Для живцювання беруть частинки стебла з 2 листками та поміщають у поживний субстрат. Створюють парниковий ефект, накривши скляною ємністю та періодично зволожуючи. Температура – близько 20 градусів. У відкритий ґрунт молоді рослини висаджують, коли мине загроза приморозків.
Для щедрого врожаю потрібен легкий, поживний, добре дренований ґрунт. Не можна висаджувати на ділянках, де доти росли представники родини пасльонових. Ділянка має добре освітлюватися. У затінку рослини погано розвиваються, дають менший врожай. Якон любить вологу, однак завдяки потужним кореням дорослі рослини легко переносять тривалу засуху. Кущі корисно підгортати, як і картоплю. Дуже гарна ця рослина в період цвітіння: квіти нагадують невеличкі соняхи.
ЗБЕРІГАННЯ ВРОЖАЮ
Викопані бульби обережно, бо вони крихкі, відділяють від кореневищ, підсушують, кладуть у ящики з землею і зберігають у підвалі за температури 1–2 градуси, як картоплю. Кореневища з бруньками та частиною стебла завдовжки 2–3 см зберігають для подальшого розмноження: їх підсушують у сухому темному місці 2 тижні, складають у дерев’яні ящики та пересипають ґрунтом. Тримають у погребі. Порівняно з топінамбуром, який тривалий час був дуже популярним, якон краще зберігається, його бульби більші та смачніші.
Цікаво, що при викопуванні майже не мають смаку. Однак якщо потримати кілька днів на сонечку,
стануть солодшими. Найкраще якон розкриє свій смак за місяць після викопування. Описати його важко. Дехто стверджує, що він нагадує яблуко з ароматом дині чи кавуна. Та й за консистенцією хрумкі соковиті бульби подібні до яблука. Їх споживають сирими, тушкованими, смаженими. Найкорисніше робити салати зі свіжого якону. В Америці популярний сироп із нього, що використовують як замінник цукру. На смак він нагадує карамель або мед.
Лідія ГЕРАЩЕНКО.