Скільки хазяйок, стільки й пасок - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети

Скільки хазяйок, стільки й пасок

3 Квітня, 2018
in Кухонні університети, Рецепти страв
0
Скільки хазяйок, стільки й пасок
0
Поділилося
133
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Без паски не уявити Великодня – вона є одним із його неодмінних атрибутів. Цей обрядовий хліб печуть із найкращого пшеничного борошна, до якого додають багато яєць, масло, сметану, цукор, родзинки тощо. Певно, в кожної господині є свій власний рецепт приготування, добре перевірений і випробуваний не раз. Якщо ж немає, то виберіть той, який вам найбільше до вподоби із запропонованих нашими читачами. Тут є й паски без випікання – їх роблять із сиру. Ото вже справді: скільки хазяйок, стільки й пасок.

ПАСКА НА ОПАРІ

* 1 кг борошна

* 1,5 склянки молока
* 6 яєць

* 300 г масла або маргарину

* 2 склянки цукру
* 50 г дріжджів

* 0,5 чайної ложки солі

* 150 г родзинок

* по 50 г цукатів та мигдалю або смажених горіхів

* ванілін.

У 1,5 склянки молока розвести дріжджі, всипати 500 г борошна, ретельно розмішати, щоб не було грудочок, поставити посуд з опарою в тепле місце, накривши полотниною. Коли тісто добре підійде (збільшиться в об’ємі вдвічі), додати жовтки, розтерті з цукром і ваніліном, решту борошна, масло, сіль. Ретельно вимісити, покласти збиті на густу піну білки і продовжувати місити, доки тісто почне відставати від стінок і дна посуду. Поставити тісто, накрите полотниною, в тепло, і коли воно знову збільшиться в об’ємі, додати промиті й просушені родзинки, очищений від шкірки і подрібнений мигдаль (або горіхи), нарізані маленькими кубиками цукати. Підготувати форми, змастивши стінки маслом і притрусивши меленими сухарями. На дно покласти кружечок промасленого паперу.

Викласти тісто у форми не більш ніж на половину висоти, поставити в тепле місце, дати підійти до 3/4 об’єму форми, змастити збитим яйцем і обережно поставити в не дуже гарячу духовку на 50-60 хв. Готовність паски перевіряють, встромивши в неї паличку: якщо вона суха – паска готова. Проколювати тісто і повертати форму слід дуже обережно, щоб тісто не опало і не утворився непропечений глевкий шар. Аби верх паски не підгорів, коли він добре підрум’яниться, покладіть на нього кружечок змоченого водою паперу.

Після охолодження паску можна вкрити глазур’ю і прикрасити цукатами, ягодами з варення, тертим шоколадом тощо. Для 500 г цукрової глазурі слід нагріти 400 г цукру, розведеного в 150 мл води, зняти піну, охолодити до 80 градусів, додати за смаком ароматизуючі речовини.

ЗАВАРНА

* 4 склянки борошна

* 2,5 склянки молока

* по 100 г дріжджів та вершкового масла

* півсклянки цукру

* 5 жовтків

* 4 білки сухарі.

Заварити в склянці молока склянку борошна. Коли охолоне, покласти жовтки, влити молоко з розведеними дріжджами, розтоплене масло, всипати ще 3 склянки борошна, добре вимісити, додати збиті білки. Поставити в тепле місце, щоб тісто підійшло. Заповнити на чверть форму, змащену маслом і посипану сухарями. Коли ще підійде, поставити в гарячу духовку і випікати.

ПОТРІЙНА

* 1,5 л молока

* 2 чайні ложки дріжджів

* 600 г вершкового масла

* 800 г борошна

* 6 яєць

* кардамон, кориця, шафран.

Поставити опару в тепле місце й дати підійти. Розтопити масло. Коли трохи охолоне, розтерти дерев’яною ложкою, доки побіліє і набуде консистенції сметани. Покласти по одному яйця і перемішати з опарою. Додати трохи солі, кардамону, кориці, шафрану, розмішати й дати ще двічі підійти. Розділити тісто на 3 частини. Найбільшій надати форми круглої пишної булки, другу покласти зверху, заглибивши до половини першої. Із третьої зробити фігурні кантики, прикрасити родзинками, горіхами, цукатами, змастити яйцем і поставити в духовку. Готовність визначити, як і в першому рецепті.

Попередня публікація

Приготування до празника

Наступна публікація

Дбайливим господиням

Схожі публікації

Ідеальне тісто для піци як у піцерії
Рецепти страв

Ідеальне тісто для піци як у піцерії

7 Грудня, 2025
Заварні пиріжки з капустою
Рецепти страв

Заварні пиріжки з капустою

7 Грудня, 2025
Запечений гарбуз у салаті
Рецепти страв

Запечений гарбуз у салаті

29 Листопада, 2025
Сливовий пиріг за рецептом газети The New York Times
Рецепти страв

Сливовий пиріг за рецептом газети The New York Times

29 Листопада, 2025
Цукати натуральні й ароматні
Рецепти страв

Цукати натуральні й ароматні

23 Листопада, 2025
Карпатська грибна юшка
Рецепти страв

Карпатська грибна юшка

23 Листопада, 2025
Наступна публікація
Дбайливим господиням

Дбайливим господиням

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Звуження хребтового каналу: як проявляється та в чому небезпека

Звуження хребтового каналу: як проявляється та в чому небезпека

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Звуження хребтового каналу: як проявляється та в чому небезпека

Звуження хребтового каналу: як проявляється та в чому небезпека

11 Грудня, 2025
Пенсія військовослужбовцям за вислугу років

Пенсія військовослужбовцям за вислугу років

11 Грудня, 2025
Щоб пічка довше гріла

Щоб пічка довше гріла

10 Грудня, 2025
Зміни в актовому записі цивільного стану: як внести

Зміни в актовому записі цивільного стану: як внести

10 Грудня, 2025

Останні публікації

Звуження хребтового каналу: як проявляється та в чому небезпека

Звуження хребтового каналу: як проявляється та в чому небезпека

11 Грудня, 2025
Пенсія військовослужбовцям за вислугу років

Пенсія військовослужбовцям за вислугу років

11 Грудня, 2025
Щоб пічка довше гріла

Щоб пічка довше гріла

10 Грудня, 2025
Зміни в актовому записі цивільного стану: як внести

Зміни в актовому записі цивільного стану: як внести

10 Грудня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти