Соковите й ніжне м’ясо з апетитною підливкою смакує з будь-яким гарніром. А я люблю ще вмочати в неї хлібчик. Рецепт дістався мені від мами, яка працювала у шкільній їдальні.
- 700 г свинини
- 700 мл води
- 2 великі цибулини
- 1 велика морквина
- 2 середні лаврові листки
- 1 чайна ложка солі
- 1/3 чайної ложки цукру
- чорний перець (за смаком)
- 2—3 горошини чорного перцю
- 2 столові ложки томатної пасти
- 1,5 столові ложки борошна
- 30 г вершкового масла
- олія
М’ясо нарізати невеличкими шматочками, як для печені чи гуляшу. Частину обирайте будь-яку, на ваш смак. Цибулю нарізати великими кубиками, морквину — кружальцями.
В сковороді розігріти 2—3 столові ложки олії, викласти м’ясо, смажити на сильному вогні до рум’яної скоринки. Зняти з вогню, викласти в товстостінну каструлю. На цій саме сковороді обсмажити на середньому вогні цибулю до золотавості. Присипати цукром, перемішати. Додати моркву, готувати разом 5 хв.
Викласти овочі до м’яса, залити водою. Як закипить, готувати під кришкою на маленькому вогні 40 хв. Відкласти 3 ополоники бульйону від м’яса в мисочку. В сковороді розтопити вершкове масло навпіл з олією. Всипати борошно. Смажити разом до зарум’янення борошна. Залити гарячим бульйоном, перемішати. Влити борошняну суміш до м’яса, перемішати. Посолити, поперчити, додати лавровий лист, томатну пасту, перемішати. Готувати під кришкою на маленькому вогні 25 хв., помішуючи.
Євгенія ЖУРАВЕЛЬ. м. Ковель.