Для запобігання отруєння грибами запам’ятайте такі правила.
- Якщо гриб викликає найменший сумнів, не кладіть його у кошик.
- Віддавайте перевагу губчастим грибам — білим, бабкам, моховикам тощо. На території України серед них найменше отруйних.
- Не вживайте сирі гриби.
- Перш ніж готувати страву, ретельно перевірте кожен гриб.
- Не застосовуйте «народні» методи визначення отруйності грибів із використанням цибулини, срібної ложки тощо.
- Перед приготуванням будь-якої страви спочатку відваріть гриби кілька разів у підсоленій воді протягом 10—15 хв.
- Не давайте куштувати гриби маленьким дітям.
- Ніж для чищення грибів має бути гострим, бажано з нержавіючої сталі.
- Не слід довго вимочувати гриби (за винятком видів зі специфічним смаком).
- Почищені, а тим більше промиті гриби одразу слід приготувати.
- Варячи гриби, не користуйтеся чавунним, мідним та олов’яним посудом.
- Грибні страви слід споживати в день їх приготування або зберігати в холодильнику 24—30 год. при температурі плюс 2—4 градуси.
- Не залишайте на наступний день гриби з картоплею.
- У холодильнику краще зберігати свіжі гриби, а не грибні страви; за неможливості переробки першого дня зберігайте їх у холодильнику непромитими і непорізаними.
- Сушити гриби слід швидко, за порівняно високої температури і постійної циркуляції повітря.
- Сушені гриби і грибний порошок зберігайте в сухому приміщенні зі стабільною температурою.
- Свіжі гриби перед приготуванням страв чистять і миють. Сухі миють і замочують 1—2 год. Дуже солоні або з міцним маринадом промивають холодною водою чи кип’ятять; консервовані використовують без будь-якої обробки.