Товарні цибулини слід зберігати за температури 3—6 градусів. Існує три види: гостра, солодка й напівгостра. Кожен має свої особливості. Гострі вирізняються найвищою лежкістю, але низьковрожайні, солодкі — високоврожайні, та лежкість найнижча, напівгострі займають проміжне місце. Тож часто проблеми городників можна вирішити, підібравши лежкі сорти, без будь-яких додаткових заходів.
Для зберігання відбирайте цибулини з найбільш плескатою формою і найтемнішим забарвленням — їх лежкість найвища. Збирають урожай, коли бадилля ще зелене, але почало жовтіти, і розвішують, захищаючи від прямого сонячного проміння. Згодом бадилля пожовтіє, цибулини достигнуть, після чого їх зв’язують у коси або обламують, лишивши на цибулині 6—10 см стрілки.
У вересні—жовтні можна розвісити коси або вкласти цибулини у неглибокі (щоб видно було ознаки захворювань) ящики з отворами, аби цибуля «дихала», і зберігати в сховищі. Запізнення зі збиранням може спричинити повторний ріст коріння, від чого лежкість значно зменшується, як і від зберігання цибулин з ознаками хвороб. Не слід також знімати верхні лусочки.
Часто роль сховища у квартирі виконує комірка чи кухня з кімнатною температурою. Це прийнятно для зберігання лише здорової цибулі найбільш лежких сортів. І бережіть її від різких коливань температури, аби не утворився конденсат.
На ділянці дотримуйтеся сівозміни, повертаючи цибулю на попереднє місце не раніше, ніж через 4—5 років. Зменшує лежкість і внесення азотних добрив, свіжого й не до кінця перепрілого гною. Хвороби, що впливають на лежкість, — фузаріозне в’янення і несправжня борошниста роса. Проти першої підійдуть препарати «Превікур» і «Триходермін», проти другої — біопрепарати «Мікосан», «Гаупсин». За 15—20 днів до збирання цибулі поливи припиняють — це також підвищує лежкість.
Що стосується сіянки, то головне — запобігти її потраплянню у діапазон температури від 2 до 19 градусів (особливо крупних фракцій). Тому її зберігають одним із трьох способів: холодним — нижче 0 на 1—2 градуси, теплим — вище 19 градусів і комбінованим (холодно-теплим).