Ніжна запіканка-пудинг, що тане в роті, виходить завдяки домашньому сиру, приготовленому із замороженого кефіру. В результаті він набуває кремової текстури, без найменшої зернистості.
* 2 л кефіру
* 100 г жирної сметани
* 200 г цукру
* 3 яйця
* 2 столові ложки борошна (з гіркою)
* чверть чайної ложки солі
* дрібка ваніліну
* чайна ложка цедри лимона
Покласти кефір в морозилку на добу до замерзання, а потім дістати кефір з пакета. Друшляк застелити 2 шарами марлі, поставити на каструлю, куди буде стікати сироватка. Викласти в марлю кефір. Залишити на ніч. До ранку сироватка відійде, а в марлі залишиться сирна маса кремової текстури, яка добре тримає форму. З 2 л кефіру виходить близько 600 г сиру (в залежності від жирності) плюс сироватка, з якої можна приготувати млинці. У миску вбити яйця, додати цукор, ванілін і дрібку солі. Збити масу міксером. Сюди ж додати сирок, сметану та цедру. Збити міксером до однорідності. Всипати борошно, добре перемішати. Тісто виходить текучим, трохи густішим, ніж на млинці. Форму для випічки застелити папером і вилити тісто. Відправити в розігріту до 200 градусів духовку на 45–50 хв. При випічці пиріг-запіканка трохи підніметься, але потім осяде — так і має бути. Залишити випічку в формі до повного охолодження, лише потім зняти папір. При подачі можна притрусити цукровою пудрою або полити розтопленим шоколадом. Якщо хочете, щоб зріз при нарізанні десерту був рівним, потрібно не просто дати охолонути, а й потримати в холодильнику.
Підготувала Діана ШЕПЕЛЬ.