Життя підкидає чимало неприємних несподіванок, здатних зіпсувати настрій, а то й спричинити стрес. Але так буває не завжди, бо некомфортний емоційний стан можуть зумовити специфічні біохімічні процеси в організмі. Наприклад, перед грозою, взагалі різкою зміною погоди, під час магнітних збурень, а в тих, хто потерпає від мігрені, – напередодні нападу.
На емоційний стан також впливають деякі сполуки, які містять продукти харчування. Зокрема твердий (ферментований) сир, перезрілі овочі, фрукти (особливо банани й авокадо), бобові, квашена капуста, шоколад, червоне вино, пиво, копчення, дріжджі, печінка птиці. А в молоці виявлено білок А1-казеїн, у процесі перетравлювання якого в кишечнику виробляється опіоїдна сполука «бета-казоморфин-7», що може впливати на якість настрою, змінюючи його як у кращий, так і гірший бік. До слова, в деяких країнах з огляду на це розпочали виробництво і продаж молочних продуктів без білка А1. Отже, якщо маєте мінливий настрій зі схильністю до переважно поганого, зверніть увагу на свій раціон і зауважте, як та чи інша їжа впливає на нього й відмовтесь від споживання «продуктів поганого настрою».
Віра МАЛА, лікар-дієтолог.