У березні ми традиційно скаржимося на проблеми зі здоров’ям і зовнішнім виглядом: загострюються хронічні захворювання, волосся й нігті стають ламкими, шкіра – сухою та тьмяною. У народі погіршення самопочуття зазвичай пояснюють весняним авітамінозом. «Порадниця» з’ясувала, чи так це насправді, і що потрібно робити, щоб знову прийти в форму.
У ГРУПІ РИЗИКУ – ЖИТЕЛІ МЕГАПОЛІСІВ
– Після довгого холодного періоду нам дійсно не вистачає вітамінів, через що знижується імунітет і загальний тонус організму, але називати цей стан авітамінозом не зовсім правильно, – пояснює терапевт вищої категорії Сніжана ЛЯШУК. – Річ у тім, що авітаміноз – це критична нестача або повна відсутність певного вітаміну в організмі, яка призводить до небезпечних захворювань.
Наприклад, при нестачі вітаміну С виникає цинга – розпушення й кровоточивість ясен, розхитування зубів. Насправді більшість українців навесні страждають від гіповітамінозу – часткової вітамінної недостатності, коли вітаміни в організм надходять, але їх кількість – нижче за норму. Звідси – наші блідість і загальна апатія, незважаючи на довгоочікувану весну. Особливо до цього стану схильні жителі мегаполісів, які вживають недостатньо овочів, фруктів і зелені, мало бувають на свіжому повітрі й знаходяться в постійному напруженні. Тому у великих містах від гіповітамінозу страждає кожен третій.
ШУКАЙТЕ ЗБАГАЧЕНІ ПРОДУКТИ
За словами фахівця, найбільш поширена проблема зараз – це брак жиророзчинних вітамінів А, Е і Д, що проявляється сонливістю, швидкою стомлюваністю, погіршенням роботи внутрішніх органів, стану волосся та шкіри. Щоб змінити ситуацію, збалансуйте раціон, включивши в достатній кількості білки, вуглеводи, жири, вітаміни й мінерали.
Зокрема жителям промислових міст варто вживати більше овочів і фруктів (максимально корисні цитрусові, банани, яблука, капуста, морква, цибуля, часник), додатково приймати йод, а також налягати на молоко й сири, багаті на легкозасвоюваний кальцій і фосфор. Незамінні для повноцінного харчування й бобові, яйця, морська риба, нежирні сорти м’яса. Справжнє джерело корисних речовин – насіння соняшника й гарбуза, горіхи (волоські, арахіс, мигдаль, фісташки).
Особливу увагу лікарка радить звернути на так звані збагачені продукти, що в усьому світі визнані найефективнішим методом боротьби з гіповітамінозом. Найчастіше вітамінами й мікроелементами збагачують хліб, молоко, сири, рослинні олії, безалкогольні напої, яйця, сіль.
ВІН ПОЧИНАЄТЬСЯ З КИШЕЧНИКА
Ще одне весняне завдання №1 – зміцнити захисні сили організму, адже ні ГРВІ, ні коронавірус поки не відступають. Більшість лікарів дотримуються тези, що «імунітет починається з кишечника», оскільки від стану мікрофлори цього органу багато в чому залежить здоров’я всього організму.
– Серйозно порушують баланс корисних і шкідливих бактерій в кишечнику прийом антибіотиків, алкоголь, куріння, зловживання цукром, смаженою та жирною їжею, – говорить Сніжана Ляшук. – Тому зараз важливо відмовитися від шкідливих звичок і безконтрольного прийому ліків, максимально прибрати з раціону «харчове сміття». А з роллю пробіотиків, що поліпшують травлення, успішно впораються кефір, ряжанка, домашній йогурт.
Як приємний бонус дозвольте собі трохи червоного вина, чорного шоколаду або кави – вони містять антиоксиданти, що захищають клітини від пошкодження вільними радикалами, а організм у цілому – від передчасного старіння та запальних процесів.
Водночас, за словами лікарки, для підвищення імунітету не варто захоплюватися БАДами, вітамінними комплексами та гомеопатичними препаратами – їх ефективність, на відміну від здорового способу життя і правильного харчування, не доведена.
ДОПОМОЖУТЬ СОН ТА ЗАРЯДКА
Дуже важливий для підтримки імунітету й повноцінний сон. В ідеалі лягати спати до півночі, в один і той же час. Якщо заважають заснути тривожні думки, не дивіться ввечері новини, не користуйтеся комп’ютером і телефоном. Можна випити перед сном 15–20 крапель настоянки м’яти або валеріани, розчинених у чверті склянки води. Не забувайте також добре провітрювати кімнату.
Підвищити опірність організму інфекціям допоможе й регулярна фізична активність: ранкова зарядка, вправи на розтяжку, піші прогулянки. Навіть якщо у вас артрит, остеохондроз або гіпертонія, рекомендована лікувальна фізкультура.
Важливо також зберігати позитивний погляд на світ – у цьому допоможуть цікаве хобі, перегляд комедій, спілкування із друзями та близькими, догляд за домашніми улюбленцями – кішкою, собакою, папугою або навіть равликом.
НАРОДНИЙ РЕЦЕПТ
Пропустіть через м’ясорубку 1,5 склянки родзинок, 1 склянку волоських горіхів, 0,5 склянки мигдалю, шкірку 2 лимонів. Самі лимони вичавіть в утворену масу й додайте 0,5 склянки розтопленого меду. Настоюйте вітамінну суміш 1–2 дні в темному місці, після чого приймайте по 1 ст. ложці двічі на день за годину до їжі. Зберігайте в холодильнику.
Ірина КАДЧЕНКО.