Відповідає садівниця Оксана Дробуш.
Свого часу жінка мала кілька невдалих спроб оселити лохину в себе на ділянці, а потім зрозуміла, що висаджувати її треба в спеціальну ґрунтосуміш. Коли рослини нарешті прижилися, ще кілька років довелося чекати, доки заплодоносять (лохина вступає у плодоношення на 3–4 рік). Натомість може вже похвалитись непоганими врожаями.
Ягоди на лохині достигають неодночасно, каже Оксана Луківна, через 2–3 місяці після цвітіння. Збирають урожай у червні–серпні, в суху неспекотну погоду, в 3–5 підходів з інтервалом 5–7 днів. Щоб не розчавити, складає лохину в невеликі ємності до 2 кг.
Стигла може залишатись на рослині близько 2 тижнів, не втрачаючи смаку та якості. Недостиглу краще не зривати.
При кімнатній температурі свіжі ягоди можна зберігати максимум 3–4 дні. У холодильнику — близько 7 діб.
Важливо! Мити лохину треба безпосередньо перед вживанням, бо наліт, що є на ній, захищає від псування.
Лохину можна заморожувати, сушити. Ягоди, призначені для заморожування, закладають немитими. Промивають після розморожування. Зберігати в морозильнику найзручніше в контейнері. Взимку пані Оксана додає їх до каш, кисломолочного сиру, йогурту, морозива.
Висушити лохину можна в духовці: очищені від сторонніх домішок та вимиті ягоди висипають на деко, встелене пергаментом, в один шар. Встановлюють температуру 50 градусів. Висушують при злегка відчинених дверцятах 4–5 год. Періодично помішують, щоб рівномірно підсушувались. Пані Оксана купила собі електричну сушарку і тепер сушить ягоди в ній.
Навіть після термічної обробки лохина зберігає велику кількість поживних речовин. Однак, щоб зберегти максимальну кількість вітамінів, краще перетирати сирі ягоди з цукром та закладати на зберігання у морозильну камеру. Можна готувати й компоти, проте краще змішувати з іншими ягодами.