Під час захворювання на грип, застуду, інші бактеріально-вірусні інфекції важливо правильно харчуватися, бо й від цього залежить одужання. Щоб додатково не обтяжувати організм, який бореться з інфекцією, складним процесом травлення, їжа має бути легкозасвоюваною, багатою на вітаміни й мікроелементи.
Підійдуть каші, овочеві страви, знежирені молочнокислі продукти, а також рослини з великим умістом природних антибактеріальних речовин, як-от: цибуля, часник, кислі яблука, цитрусові, імбир, журавлина, калина, малина. Якщо немає алергічних реакцій — продукти бджільництва.
Доцільно обмежити споживання м’яса, консервів промислового виробництва, здобної випічки, кави, міцного чаю. Категорично слід відмовитися від алкоголю. Натомість більше пити лужної мінеральної води без газу, соків, компотів, киселів, чаїв, настоїв, відварів (зокрема ромашки, материнки, липи, м’яти, шипшини).
У середньому треба пити не менше 2 л рідини на день, аби з організму вимивалися продукти життєдіяльності мікробів, відновлювалася вологість слизових оболонок, розріджувався слиз, узагалі нормалізувався водний баланс, порушений, наприклад, рясним потовиділенням унаслідок хвороби.