В Україні триває сезон дозрівання яблук, традиційного для наших широт смачного і поживного фрукта. Недарма поширилося навіть прислів’я, мовляв, їстимеш бодай по яблуку щодня — довго житимеш здоровим. Адже в плодах цього дерева — багато корисних для організму речовин, як-от: вітамінів групи В, РР, особливо С, Е, Н (біотин), А (бета-каротин), К, мінералів та мікроелементів (залізо, йод, калій, кальцій, кобальт, магній, марганець, мідь, молібден, натрій, фосфор, фтор, цинк).
Щодо харчової цінності, то яблука містять білки, жири, вуглеводи, харчові волокна (клітковина), органічні кислоти, моно- і дисахариди, ненасичені та насичені жирні кислоти, крохмаль. Енергетична цінність яблука становить у середньому 47 ккал. Зокрема плід діаметром 5 см важить приблизно 90 г і містить 42,3 ккал, діаметром 6,5 см — 130 г (61,1 ккал), діаметром 7,5 см — 200 г (94 ккал).
Вуглеводи у цих фруктах представлені моно- і полісахаридами, глюкозою, фруктозою, а також пектиновими речовинами, які знижують рівень у крові «поганого» холестерину (ліпопротеїдів низької щільності), тож у людей, які їдять по 2 яблука щодня, його рівень знижується на 20 відсотків, а отже, і загроза утворення горезвісних холестеринових бляшок, які закупорюють судини. У зв’язку з цим голландські вчені провели дослідження, за яким його учасники, котрі споживали близько 200 г яблук щодня (приблизно одне велике яблуко), вдвічі знизили ризик розвитку інсульту порівняно з тими, хто не їли. У цілому на кожні 25 г спожитого фрукта спостерігалося зниження ризику інсульту на 10 відсотків.
Слід мати на увазі, що пектин є складним ефіром, а його важливі біологічні властивості зумовлені наявністю вільних карбоксильних і гідрокарбоксильних груп галактуронової кислоти, які здатні зв’язувати важкі метали, в тому числі радіонукліди, з утворенням нерозчинних комплексів, що виводяться з організму.
У яблуках також міститься лікувальна речовина кверцетин — флавонол, що справляє протинабрякову, спазмолітичну, антигістамінну, протизапальну, сечогінну, антиоксидантну дію, захищає клітини мозку від ушкодження вільними радикалами, які призводять до хвороби Альцгеймера.
У народній медицині яблука використовують при лікуванні ниркових хвороб, оскільки вони перешкоджають утворенню сечової кислоти, мають сечогінну властивість. За проблем із нирками дієтологи рекомендують з’їдати 3 солодких яблука на день.
А втім, свіжі (сирі) яблука можна їсти не всім. Наприклад, не рекомендують їх уживати тим, хто має гастрит, виразкову хворобу шлунка, дванадцятипалої кишки, бо кислота і клітковина подразнюють слизову оболонку.
Віра МАЛА, лікар-дієтолог.