Поганий, «не міцний» нічний сон або безсоння, як відомо, не додають нам здоров’я. Спати необхідно не менш ніж 7 год. поспіль.
Це доведено багатьма науковими дослідженнями в різних країнах. Зокрема підтвердження цього факту одержала група науковців з Університету Уорвік та Лондонського університетського коледжу на чолі з магістром кардіології Франческо Каппуччо. З’ясувалося, що недосипання або, навпаки, «перебір» у тривалості сну призводять до багатьох розладів у серцево-судинній, нервовій, ендокринній системах.
Отже, спати треба в міру, уникаючи принципу «висплюсь у вихідні». Коли ж дошкуляє безсоння — бич нашої буремної, багатої на стреси епохи, — це свідчить про порушення суто хімічних (гуморальних) процесів у мозку. Зокрема вчасного виділення такого важливого гормону, як мелатонін, який регулює добовий цикл сну (циркадіанний ритм) і саме під вечір синтезується у великій кількості спеціальною ендокринною залозою — епіфізом.
Нині в аптеках можна придбати чимало безрецептурних снодійних препаратів, у тому числі і з вмістом мелатоніну (мелаксен, віта- і мелатонін та ін.). На жаль, усі препарати нейрогормональної дії мають негативні побічні ефекти та протипоказання. Наприклад, їх не слід приймати вагітним і в період годування дитини груддю.
На щастя, як зазначає лікар-натуропат вищої категорії Олена СВІТКО, є чимало рослин, що регулюють вироблення мелатоніну, а водночас постачають організм багатьма поживними речовинами.
Серед таких природних регуляторів сну:
- Червоний виноград, передусім жорстка і терпка оболонка його ягід, яку зазвичай випльовують. Тож задля лікувального ефекту, навпаки, намагайтеся жувати її якнайдовше, щоб проковтнути слину, збагачену виноградним промелатоніном. Містять його й кісточки, які також варто розжувати.
- Гарбуз — цей полівітамінний, багатий на мікроелементи дар наших городів, до того ж цілком доступний. Задля нормалізації сну і позбавлення від депресивних станів, які загострюються саме восени, зробіть собі правилом перед тим, як лягти в ліжко, на ніч випивати склянку свіжого гарбузового соку з 1—2 чайними ложками меду.
- Перець. Раз на день варто з’їдати принаймні одну солодку перчину (болгарський перець або ратунда).
Добре, що згадані продукти харчування рослинного походження чудово зберігаються, тож сезон споживання можна розтягти на цілий рік.